Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 septembrie 2013, 11:03 Bucate tradiţionale views 14630
20 septembrie 2013, 11:03 Bucate tradiţionale views 14630

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în satul Goteşti

Foto: tv7.md

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în satul Goteşti, raionul Cantemir. Aproape zece case riscă să se prăbuşească într-o prăpastie adîncă de aproape 40 de metri, care s-a format în urma ploilor şi alunecărilor de teren, relatează tv7.md. Autorităţile s-ar putea apuca de lucru deja în cateva zile – groapa continuă să se surpe.

Totul s-a întîmplat după ce vara aceasta a plouat mult peste normă. Digul din preajma localităţii s-a rupt repetat, iar apa s-a scurs prin reveni spre groapă şi a măcinat nisipul.

Autoritatile au convocat azi şedinţa Servicilor Excepţionale. Investigaţiile au dezvăluit că principala problemă ar fi în digul din preajma localităţii – agentul economic care l-a reconstruit nu şi-ar fi onorat pe deplin obligaţiunile.

După aproape două ore de discuţii, autorităţile au decis să ceară premierului ţării permisiunea de a decreta stare de urgenţă în localitate. Aşadar, lucrările ar putea demara în cel mult 10 zile.

În pericol se află şi o porţiune de cale ferată din preajamă, dar şi traseul Cahul-Chişinau, aflat la doar 200 de metri de prăpastie. Anterior, proiectul de lichidare a consecinţelor era estimat la peste 5 milioane de lei. După ploile din ultimele zile, însă, specialiştii spun că lucrările ar putea costa circa 9 milioane de lei – iar banii ar putea fi alocaţi din fondul de rezervă. În satul Goteşti locuiesc peste şapte mii de oameni.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

pericol , natura , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.