Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 februarie 2014, 14:38 views 12536
Şezătoare pe Nistru
Foto: prime.md
24 februarie 2014, 14:38 views 12536

Şezătoare pe Nistru

Tradiţiile, muzica şi mărţişorul i-au adunat la o şezătoare, pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. În pofida nesoluţionării diferendului transnistrean, oamenii din satele Speia şi Ustia din raionul Dubăsari spun, că trăiesc în pace şi înţelegere. Totuşi, unii nu cred că vor mai ajunge să vadă ţara reintegrată. La şezătoare au mai participat ambasadorul Uniunii Europene şi coordonatorul PNUD, care îşi propun să contribuie la sporirea încrederii între cele două maluri.

Locuitorii din Speia au trecut Nistrul pentru a cînta şi a confecţiona mărţişoare, împreună cu vecinii lor din satul Ustia.

Şezătoarea comună i-a făcut nostalgici pe localnicii din Ustia.

Aşa cum această zonă este în topul locurilor pentru pescuit, oamenii din ambele sate sunt gata să-şi deschidă casele pentru turişti, în cadrul programului "Hai la ţară".

Primii care au testat ospitalitatea localnicilor au fost ambasadorul Uniunii Europene Pirkka Tapiola şi reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, Nicola Harrington-Buhay. Uniunea Europeană şi PNUD au oferit finanţare pentru ca o sută de tineri să înveţe meşteşuguri populare şi pentru crearea a 10 pensiuni rurale.

„S-ar părea că este un rîu sau există ceva interpretat de unii drept conflict, dar dincolo de aceasta am vrut să arătăm că avem relaţii comune, o istorie comună, avem interese comune", a spus Pirkka Tapiola, ambasador UE în Republica Moldova

„Suntem foarte bucuroşi a fi aici, cu dumneavoastră. Este foarte important că noi vedem realităţile dumneavoastră", a menţionat Nicola Harrington-Buhay.

Cei doi oficiali au confecţionat mărţişoare, împreună cu sătenii, şi au participat la inaugurarea sistemului de iluminare stradală din Ustia.

Sătenii din Ustia n-au mai avut lumină pe străzi timp de 20 de ani.

Uniunea Europeană şi PNUD a oferit 1,8 milioane de lei pentru restabilirea sistemului de iluminare, iar contribuţia locală a fost de 90 de mii de lei.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

Nistru , tradiții , Martisor , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.