|
Cum a fost sărbătorită în satul Dolna cea de-a 200-a aniversare a poeziei lui Pușkin „Țiganii”
În satul moldovenesc Dolna a fost organizat un bal. Așa au fost sărbătoriți cei 200 de ani de existență a poeziei „Țiganii” a lui Alexandr Pușkin.
Poetul a scris această lucrare după ce a petrecut cîteva zile într-o tabără de țigani pe teritoriul Moldovei, relatează corespondentul postului de televiziune „MIR 24” Elena Vigovskaia.
Balul Pușkin, celebru în întreaga Moldovă, a avut loc la moșia boierului moldovean Zamfir Ralli din satul Dolna, unde Alexandr Pușkin a fost oaspete în timpul exilului său. La bal au prins viață eroii operelor lui Pușkin: Aleko, Zamfira, Evghenii Oneghin, precum și prietenul poetului, baronul Delvig și una dintre iubitele lui Alexandr Pușkin, Anna Kern.
În această moșie, iubitorii operei lui Alexandr Pușkin, încă în secolul al XIX-lea citeau poeziile lui, organizau baluri și vorbeau despre importanța poetului în literatura rusă.
„Cea mai puternică componentă creativă a lui Pușkin a fost aici, în Moldova”, a declarat Ludmila Lașcenova, președinta Comunității Ruse din Moldova.
Să cinstească memoria poetului au venit și elevii. Printre ei și Mihail Gucium în rolul marelui clasic. Dragostea tînărului pentru opera lui Pușkin a început în copilărie, cînd a auzit pentru prima dată operele sale.
„Cred că Pușkin este ajutorul nostru, umărul nostru în viață. El ni-l va oferi întotdeauna. În replicile sale vom găsi întotdeauna răspunsuri la toate întrebările noastre”, a declarat Mihail Gucium, elev al liceului ”A.S. Pușkin”.
”Chiar și după secole, Alexandr Pușkin îi unește pe oameni prin opera sa creatoare”, a spus consilierul Ambasadei Rusiei în Moldova.
„Aceasta este menirea lui Pușkin - să unească pe toată lumea. Pentru orice persoană care vorbește limba rusă, Pușkin este lumea rusă. El este cultura rusă”, a declarat consilierul Ambasadei Rusiei în Moldova, Denis Golovenko.
În timpul exilului său în sud pe pămîntul moldovenesc, Pușkin a scris aproximativ 200 de lucrări. Casa în care a locuit poetul se mai păstrează în Chișinău, în ea fiind acum un muzeu.
De menționat că în cadrul celei de-a 50-a ediții a Festivalului Republican al lui Pușkin, dedicată celei de-a 225-a aniversări a lui A.S. Pușkin și celei de-a 60-a aniversări a Casei-muzeu Pușkin din satul Dolna, au avut loc depuneri de flori, cea de-a 10-a ediție a Festivalului de literatură rusă ”Dealul lui Pușkin”, ”Balul Pușkin” și un concert festiv.
Sursa:
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Stejarul de 900 de ani se află în parcul Fredville din Marea Britanie
- Uraganul Milton fără precedent: Un nou record al forței distructive (+Foto)
- Proprietățile vindecătoare ale ferigii de pădure
- Stafidele și apa ajută la curățarea ficatului!
- Absinthe protejează sufletul
- Conștiința: Aspectul Cultural și Înțelegerea Științifică
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1541
- Populația:
- 6048 locuitori
Nezavertailovca este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Nezavertailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Tiraspol și la 126 km de Chișinău. Populaţia satului Nezavertailovca alcătuia 6048 de oameni în anul 1997. Satul Nezavertailovca a fost menționat documentar în anul 1541.
Comentarii
(0)