Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 septembrie 2021, 12:30 views 2558
Descoperire istorică în Cetatea Soroca
30 septembrie 2021, 12:30 views 2558

Descoperire istorică în Cetatea Soroca

De o nouă descoperire deosebită au avut parte în aceste zile arheologii care cercetează subteranele Cetății Soroca. Este vorba de sistemul de drenaj al cetății, despre a cărei existență arheologii bănuiau, iar acum ajunși la cinci metri adîncime de la nivelul de călcare al cetății Soroca, au dat de urmele sale în una din gurile de lup, transmite publika.md.

„În perioada de construcție am determinat mai multe niveluri de ridicare a acestei cetăți, iată aici în stînga este foarte bine redat un strat de mortar căzut de la pereți în timpul construcției. Cel mai interesant este podeaua bine amenajată, cu un strat netezit din mortar, surpriza mare este că sub această podea a fost descoperit un sistem de drenaj care avea funcționalitatea de-a evacua apele subterane din această construcție. Este un drenaj foarte bine gîndit care străpunge pereții lateralii.", relatat Ion Ursu, istoric.

Existența sistemului de drenaj al fortăreței este un argument în plus că Cetatea Soroca nu a fost una construită primitiv, ci bine-gîndită mai întîi de unul sau mai mulți arhitecți.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

arheologie , Cetatea Soroca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1547 locuitori

Caterinovca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Sadchi și Caterinovca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 129 km de Chișinău. Populaţia satului Caterinovca alcătuia 1547 de oameni în anul 2012. Satul Caterinovca a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.