Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 noiembrie 2019, 17:30 Sculptura views 3031
Hîncești a sărbătorit Hramul orașului (Video)
22 noiembrie 2019, 17:30 Sculptura views 3031

Hîncești a sărbătorit Hramul orașului (Video)

De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în mai multe localități din țară a fost sărbătorit Hramul. Au sărbătorit în ajun și locuitorii orașului Hîncești.
Dimineața, conform tradiției, locuitorii au mers la biserică. Ei au spus că s-au rugat pentru pace și bunăstare în familie și în țară: "În această zi de sărbătoare, dimineața mergem la biserică, împărtășim copiii, acesta este și hramul casei noastre, așa că aducem și pomeni. Iar mai apoi sărbătorim și în familie", transmite publika.md.

Familia Plăcintă a sărbătorit pentru prima dată ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril în casă nouă. Gazdele au întins o masă pentru oaspeți: "În această zi gătim mereu sarmale cu varză, răcituri, plăcinte și multe altele. Nu pot să spun că prea multe, dar m-am gîndit la oaspeți, la ce bucate tradiționale iubește fiecare".

În familie există și omagiați: "Numele surorii mele este Mihaela. Iar la cununie i-am ales pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ca protectori ai familiei, deci este și hramul casei noastre", spune Corneliu Plăcintă.

De Hramul orașului, autoritățile nu au uitat nici de oamenii în etate rămași singuri. Au organizat o masă festivă și pentru ei. Primarul spune că astfel de mese festive pentru locuitorii în etate din Hînceșt sînt organizate de mai multe ori pe an: „Astăzi am organizat o masă de caritate pentru persoanele în vîrstă, facem asta de două-trei ori pe an de sărbători, pentru a fi alături de ei și a avea grijă de ei. Pentru mine personal acest lucru este foarte important, am reușit și de data aceasta".

În această zi de sărbătoare, administrația orașului a prezentat patru mașini noi pentru colectarea gunoiului. Acestea vor fi folosite inclusiv și în cinci sate din raionul Hîncești. Pentru procurarea autospecialelor, din Fondul Ecologic Național au fost alocate peste trei milioane de lei.

De Hramul orașului a fost sfințită și clădirea primăriei, iar seara a avut loc un concert grandios, cu participarea interpreților autohtoni. Sărbătoarea a culminat cu lansarea focurilor de artificii.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Hînceşti , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.