Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 mai 2023, 14:00 views 2859
Autoritățile găgăuze au întocmit o listă de cerințe față de conducerea Republicii Moldova
27 mai 2023, 14:00 views 2859

Autoritățile găgăuze au întocmit o listă de cerințe față de conducerea Republicii Moldova

Autoritățile din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia au întocmit o listă cu solicitări pentru președinta R. Moldova, Parlament și Guvern care urmează să fie adoptată la 27 mai.

Potrivit documentului, în cazul în care autoritățile centrale ale R. Moldova vor ignora solicitările, semnatarii rezoluției „își rezervă dreptul de a iniția și desfășura un referendum privind viitorul Găgăuziei”, scrie zdg.md.

Încetarea „ingerințelor” în campania electorală pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei, asigurarea reprezentării depline a Găgăuziei în organul legislativ al țării, organele centrale ale puterii executive, ale puterii judecătorești și ale organelor de drept, dar și solicitarea ca Consiliului Europei, ONU, Rusia, Turcia și Germania să aibă calitate de garanți ai statului juridic special al Găgăuziei.

Curtea de Apel Comrat a validat luni, 22 mai, mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit cîștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii, cu 52,34% din voturi.

Decizia Curții de Apel din Comrat a fost pronunțată în timp ce Procuratura Anticorupție (PA) continuă examinarea listelor alegătorilor din Găgăuzia în contextul „bănuieli rezonabile privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , Moldova , cerere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1835 locuitori

Burlacu este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Burlacu și Spicoasa. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Cahul și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1835 de oameni. Satul Burlacu a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.