Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 martie 2023, 14:00 views 950
Străzile pietruite din Chișinău: Istoria pavajului de calitate proastă este ciclică
25 martie 2023, 14:00 views 950

Străzile pietruite din Chișinău: Istoria pavajului de calitate proastă este ciclică

În Chișinău s-au păstrat mai multe porțiuni de drum pietruit, iar istoria pavajului de proastă calitate a străzilor se repetă ciclic.

Despre acest lucru a spus în blogul său video jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova, relatează Noi.md

Ea a reamintit că nu demult, un drum pietruit descoperit în Chișinău a devenit eroul fluxurilor de știri. După ce, în timpul lucrărilor de reparație a drumului de lîngă Muzeul de Artă, a fost descoperit un sector întreg de stradă acoperit cu pavaj, mulți s-au grăbit să-l vadă.

"Într-adevăr, este o priveliște rară, să vezi într-un asemenea volum imediat pavajul unei străzi din Chișinău. Dar în unele locuri el a rămas fragmentar. De exemplu, la intersecția străzilor Sf. Andrei și Anton Pan, "există și un segment pavat cu pietre de granit", a remarcat jurnalistul.

Ea a numit uimitor faptul că fiecare generație de noi conducători ai orașului încearcă să-l acopere cu asfalt, dar nicicum nu reușesc. Vin ploile, asfaltul se spală și apar pietrele de pavaj.

Jurnalista a atras atenția asupra faptului că istoria pavării străzilor Chișinăului este foarte îndelungată. Pentru prima dată o astfel de dorință a apărut acum 200 de ani. Chișinăul și chișinăuienii au avut nevoie de aproape jumătate de secol pentru a găsi fonduri suficiente pentru a începe pavarea străzilor și drumurilor. În fruntea acestui proiect au fost Alexandr Bernardazzi și Karl Schmidt.

"Dar în acea perioadă în orașul nostru a apărut un personaj foarte interesant – Gheorghii Pronin, venit din Odessa, era antreprenor și a promis Chișinăului și șefului Chișinăului că va găsi granit de clasa întîi, de cea mai înaltă calitate, iar Chișinăul va fi pavat ca Piața Roșie. Dar nu s-a întîmplat! El a găsit granit, dar din sortul trei, iar Chișinăuienii aveau pretenții mari față de acest cetățean", a remarcat Elena Levițkaia-Pahomova.

Potrivit acesteia, unul dintre principalii critici ai lui Gheorghii Pronin a fost noul guvernator al Basarabiei, Serghei Urusov. Conflictul a crescut atît de mult, încît Pronin a putut dovedi prin instanță că guvernatorul i-a lezat demnitatea, iar Serghei Urusov a fost chiar condamnat la închisoare și a sărbătorit Anul Nou într-o celulă. Sentința impusă de instanță a fost de șase luni, iar el a stat la închisoare patru luni.

"Iată așa legături aveau contractorii de construcții în acea perioadă, la sfîrșitul secolului XIX – începutul secolului XX", a subliniat jurnalista.

Ea a menționat că în Chișinău există și un alt loc foarte drăguț, cu o stradă pavată, în regiunea Casei-muzeu ”Alexandr Pușkin”. Dar acest pavaj a fost realizat în anii 80 ai secolului al XX-lea în timpul unor lucrări de reconstrucție în acea regiune.

Există o secțiune cu pavaj și pe strada Ioan Botezătorul, mai jos de Piața Centrală între străzile Izmail și Alecsandri. În afară de strada pietruită, aici există și o altă atracție– o macara de incendiu veche fabricată la Varșovia. Ea este situată la intersecția străzilor Ioan Botezătorul și Grigore Ureche.

Jurnalista a menționat că după 100 de ani s-a repetat istoria pavării de proastă calitate a străzilor din Chișinău. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a decis să construiască o stradă pietonală. Ideea este bună, interesantă, iar principala atracție al acestui loc trebuia să fie strada pavată. Dar ceva nu a mers bine.

"Sau clientul nu a fost prea insistent, sau antreprenorul a făcut lucrarea neglijent, sau materialul nu a fost ales corect. Dar acum situația este de așa natură, încît copiii moldoveni au devenit atît de brutali încît pot aduna puzzle-uri din pietrele care sar la proprie de sub picioare pe strada noastră pietonală. Istoria este ciclică!"- a subliniat Elena Levițkaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
3615 locuitori

Bujor este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Bujor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Bujor a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.