Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
25 iunie 2018, 12:00 Meşterii populari views 16335
Meșteri populari din Moldova s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular (Foto)
25 iunie 2018, 12:00 Meşterii populari views 16335

Meșteri populari din Moldova s-au întrunit la Ziua Națională a Portului Popular (Foto)

Cea de-a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care s-a desfășurat ierila Palatul Republicii din capitală și în teritoriu, a întrunit meșteri populari din întreaga țară.

Sărbătoarea a fost extinsă pe întreg teritoriul țării. Astfel, în 45 de localități din 14 raioane ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, au fost desfășurate activități culturale, care au pus în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamentelor și stilurilor diverse de broderie, precum și tîrguri de artizanat și bucătărie tradițională. La ediția precedentă, evenimentul a fost organizat în 19 localități ale țării.

În alocuțiunea sa, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că Ziua Națională a Portului Popular este o sărbătoare deosebită, care readuce în viața noastră costumele tradiționale, uitate cândva, și, în mod deosebit, ia. Potrivit oficialului, costumul popular autentic s-a păstrat grație meșterilor populari, precum sunt directorul "Casei Cristea", Maria Cristea, și directorul Complexului de Meșteșuguri "Artă Rustică", Ecaterina Popescu.

„Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, o recapitulare simbolică a istoriei lui, de la origini și până în prezent. Această bogată moștenire materială și spirituală nu avea cum să nu ne influențeze, devenind și o sursă inepuizabilă pentru artiști", a subliniat Monica Babuc.

Potrivit Ambasadorului Italiei în R. Moldova, Valeria Biagiotti, Ziua Națională a Portului Popular este o sărbătoare frumoasă, care prezintă tradițiile și obiceiurile moldovenilor.

În fața celor prezenți a evoluat Orchestra Națională de Muzică Populară "Lăutarii", dirijată de maestrul Nicolae Botgros, Orchestra de Muzică Populară "Folclor" a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici", condusă de Petre Neamțu, precum și mai mulți interpreți.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular moldovenesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional. Organizarea și desfășurarea ediției Zilei Naționale a Portului Popular din acest an a avut loc cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Programului de Competitivitate în Moldova susținut de USAID Moldova și Guvernul Suediei, Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău.

Prima ediție a Zilei Naționale a Portului Popular a avut loc în 2016.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

meșter , costum popular , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
2729 locuitori

Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.