15 august 2018, 11:10 Sănătate views 7543
40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate la o tabăra din Ungheni
15 august 2018, 11:10 Sănătate views 7543

40 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate la o tabăra din Ungheni

În total 40 de cazuri suspecte şi confirmate de rujeolă au fost înregistrate pînă în prezent în urma focarului de rujeolă de la o tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), din numărul total, în 20 de cazuri a fost confirmată rujeola la copii. Aceștia sînt din următoarele localități: Beşghioz – 6 copii, Copceac – 3, Cazaclia – 3, Cairaclia – 5, Şicovăţ – 2 şi Morenii Noi – 1. Vîrsta copiilor variază între 2 şi 14 ani.

Totodată, din cele 40 de cazuri, 25 au fost depistate de specialiştii din asistenţa medicală primară şi de către cei din ANSP. Doar trei copii din numărul total înregistrați pînă în prezent au fost vaccinaţi cu cîte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, iar ceilalţi copii nu au beneficiat de vaccin din motivul apartenenţei la o confesiune religioasă.

Cazurile sunt înregistrate în: raionul Ceadâr-Lunga – 28 cazuri (localităţile Beşghioz, Copceac, Cazaclia); raionul Vulcăneşti – 3 cazuri (toate în Vulcăneşti); raionul Ungheni – 3 cazuri (Şicovăţ, Morenii Noi) şi raionul Taraclia – 6 cazuri (toate în Cairaclia).

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspîndește rapid. Aceasta se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vîrstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

rujeolă , Ungheni , tabără

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906-1910
Populația:
796 locuitori

Lebedenco este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ursoaia, Hutulu și Lebedenco. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cahul și la 185 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 796 de oameni. Satul Lebedenco a fost întemeiat între anii 1906-1910 cu denumirea Crihana Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.