01 februarie 2017, 14:30 Sănătate views 30626
01 februarie 2017, 14:30 Sănătate views 30626

Remediul tradiţional al moldovenilor contra răcelii şi gripei ‒ Izvarul


Foto: sergiu.turcanu.net 

Sîntem în plină iarnă şi ne dorim cu înfrigurare să ne menţinem sănătoşi ca să putem savura din plin acest anotimp frumos. Strămoşii noştri posedau arta de a fi sănătoşi şi cunoşteau mai multe remedii de menţinere a imunităţii pe timp de iarnă, printre acestea se numără şi izvarul.

Ce este izvarul ştie fiecare moldovean adevărat ‒ o licoare preparată din vin roşu „curat” de casă, în care se adaugă miere, piper negru măcinat şi se aduce la fierbere, apoi se bea cald. De regulă, strămoşii noştri serveau izvarul acelora care lucrau în aer liber pe timp de iarnă, dar mai ales se servea profilactic o cană pe noapte în perioada rece a anului. Bineînţeles, nu se exagera cu cantitatea, căci fiecare gospodar trebuia să ajungă cu vinul pînă la vinul cel nou din toamnă, iar asta deja ţine de cultura consumului vinului la moldoveni pe care am moştenit-o de la strămoşii noştri.

Aşa deci, vă îndemnăm să apelaţi la remediul tradiţional al moldovenilor contra răcelii şi gripei ‒ la izvar.

Cuvinte cheie:

sfat , sanatate , boala

Comentarii

 (1)
  • #1 Semen Răspunde Citează selecţia
    Спасибо за рецепт, вот только хотелось бы ещё услышать о количестве ингридиентов.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1696
Populația:
1010 locuitori

Fîrlădeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fîrlădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Fîrlădeni a fost atestat documentar în anul 1696.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.