21 noiembrie 2020, 11:30 Sănătate views 53266
21 noiembrie 2020, 11:30 Sănătate views 53266

Perna – o prietenă fidelă

Primele perne au fost găsite în piramidele egiptene. În Egiptul antic ele reprezentau niște plăci curbe pe un suport şi erau folosite numai de oamenii bogaţi.

În Japonia, pînă în secolul al XIX-lea erau răspîndite pernele din lemn, iar chinezii confecționau perne din piatră, porţelan sau metal. Acestea erau niște suporturi tari de formă dreptunghiulară.

Pentru greci, patul a fost un obiect de cult, ei petrecînd o mare parte a zilei culcați. Poate din acest motiv, în Grecia au apărut primele perne moi. Dimensiunile acestora erau diferite şi se umpleau cu lînă, iarbă, puf, pene de păsări. Fața de pernă se confecționa din piele sau material textil și putea fi de formă pătrată sau dreptunghiulară.

Pernele erau foarte populare în ţările arabe. Bogat brodate, decorate cu ciucuri, franjuri - au fost un semn al avuției proprietarului.

În Europa medievală se foloseau pernele de forme mici, care se puneau sub picioare, deoarece podelele din castele erau din piatra.  În plus, perna era pusă sub genunchi în timpul rugăciunilor de lungă durată. Erau răspîndite pernele puse pe șaua cailor, pentru a călări mai comod.

În Rusia, pernele au fost întotdeauna parte a zestrei. De obicei țăranii le umpleau cu fîn şi de păr de cal, pernele cu pene sau puf erau considerate un lux.

La sărbătorile de Crăciun în perne se puneau ramuri de brad. Se credea că celui care va dormi pe această pernă i se vor împlini toate dorinţele.

La mijlocul secolului XX chimiștii au sintetizat fibrele artificiale. De atunci au apărut pernele sintetice.

Recent în Japonia a fost inventată perna cu un braţ artificial. Ea a devenit imediat extrem de populară. Invenția reprezintă o parte a trunchiului şi a braţului, care-l cuprinde uşor pe cel care doarme. Perna oferă nu numai un confort emoţional, ci stabileşte, de asemenea capul într-o poziţie mai confortabilă, menţinîndu-l din ambele părţi.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

istoria , Japonia , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.