23 octombrie 2018, 15:36 Sport views 12433
În Găgăuzia s-a desfășurat un eveniment sportiv neautorizat
23 octombrie 2018, 15:36 Sport views 12433

În Găgăuzia s-a desfășurat un eveniment sportiv neautorizat

La Comrat a avut loc un eveniment sportiv, neautorizat de către Federația de Box din Moldova.

Compania de promovare a boxului "B & B Promotion", înființată în mai 2018, a desfășurat în Găgăuzia așa-numitul show de box profesionist "Battle for Budjak", informează Noi.md.

Noi.md le atrage cititorilor atenția asupra faptului ca Federația de Box din Moldova (FBM) este singura structură din ţară, care reglementează evenimente sportive legate de box, precum şi activitatea cluburilor şi sportivilor, care practică boxul, indiferent dacă este box olimpic sau profesionist. FBM eliberează licențe, duce evidența sportivilor și cluburilor și este singura organizație de nivel național, care întreține relații cu organizațiile internaționale de box.

Despre aceasta se spune în declarația oficială a Federației de Box din Republica Moldova, semnată de președintele acesteia, Vasile Chirtoca.

Anunțul a fost făcut după ce pe rețelele de socializare a apărut comunicatul despre desfășurarea show-ului „B&B Promotions, care aparţine de așa-numita "Asociație Națională de Box din Moldova", care şi-a atribuit în mod abuziv dreptul, încălcînd astfel legislația actuală, de a elibera permise (autorizații) pentru luptele boxerilor din Moldova, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și în străinătate.

În declarația sa, Federația de Box din Moldova a atras atenția autorităților centrale și locale, liderilor și membrilor structurilor sportive, atleților, care practică boxul, asupra faptului că Legea Republicii Moldova "Cu privire la cultura fizică și sport" nr. 330-XIV din 25.03.1999 şi Hotărîrea Guvernului RM cu privire la aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea federațiilor sportive naționale nr. 356 din 26.03.2003, stabilește că în Moldova, într-un tip de sport poate funcţiona o singură federație. În Moldova o astfel de federație în box este Federația de Box din Moldova (FBM). FBM este singura structură de nivel național cu care interacționează structurile statului moldovenesc, responsabile de dezvoltarea sportului în țară, precum și Comitetul Național Olimpic.

Federația de Box din Moldova este responsabilă de boxul olimpic, precum și de cel profesionist, fapt confirmat de Statutul Federaţiei de Box din Moldova, precum și de certificatul eliberat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Moldova.

Totodată, membri ai FBM pot fi atît persoanele fizice, cît și diverse organizații publice de box.

În declarația Federației de Box din Moldova este subliniat faptul că structura, numită Asociația Națională de Box Profesionist din Republica Moldova, condusă de Vitalie Rîmari, care locuiește în Federația Rusă, nu este o organizație autorizată de stat sau de FBM în vederea organizării și controlului competițiilor de box în Republica Moldova. Această "asociație" este una dintre numeroasele organizații publice, care e reprezentată doar de fondatorii acesteia și nu are competențe legale, în pofida faptului că, după ce a prezentat documente nevalabile, a fost primită într-una din diviziile WBC.

În consecință, această structură nu are dreptul de a elibera licențe, permisiunea de a organiza lupte, în general, de a organiza și coordona evenimente sportive. Preluarea neautorizată a atribuţiilor în cauză și realizarea acestor competențe, inclusiv organizarea de evenimente neautorizate de FBM, eliberarea de licențe, primirea de bani și alte recompense, fără a avea motive legale pentru aceasta, constituie o încălcare a legislației actuale și poate fi sancționată, în conformitate cu legislația în vigoare: disciplinar, material, penal.

Boxul este un sport potențial periculos şi traumatic, iată de ce turneele de box ar trebuie organizate în săli bine echipate, în plus numai supervizorii și arbitrii, special instruiți, autorizați de FBM pot desfășura concursul în acest tip de sport și pot juriza meciurile de box.

Drept urmare a incompetenței organizatorilor, în afară de faptul că evenimentul în cauză a fost neautorizat, necoordonat cu Federația de profil, acesta s-a dovedit, ca să nu o spunem foarte dur, mai puțin pregătit.

Publicul nu foarte numeros era extrem de nemulțumit de faptul că competiţia a început cu mare întîrziere. Nu a fost asigurată disponibilitatea inventarului pentru a menține ringul în forma necesară. Încăperea, în care s-a desfăşurat competiţia nu a corespuns cerințelor sanitare și igienice (pereți cu tencuiala căzută și cu urme de mucegai)

În plus, a putut fi observată, evident, lipsa de pregătire pentru eveniment a arbitrilor, care au decis să participe la această competiţie samavolnic, fără să aibă autorizarea FBM. De remarcat faptul că acești arbitri, pentru diferite încălcări și jurizare neprofesională, comise mai devreme, au fost suspendați din FBM, fără dreptul de jurizare a luptelor de box pentru diferite perioade de timp.

Din cauza incompetenței supervizorului și a arbitrilor au fost admise încălcări inacceptabile în timpul desfăşurării luptelor profesionale:

· Poziționarea locurilor pentru arbitrii laterali nu era conformă "Regulilor Boxului profesionist", cel de-al treilea arbitru stătea lîngă supervizor. Anunţătorul de pe ring nu l-a prezentat pe cel de-al treilea arbitru înainte de începerea luptei, ci cînd a fost anunțat rezultatul, a apărut şi notificarea celui de-al treilea arbitru.

· În cele mai multe runde din timpul luptelor în sală răsuna tare muzica, lucru care nu e permis și care poate duce la traume, din cauza comenzilor arbitrului, neauzite la timp.

· În toate luptele nu au fost luate notiţe privind fiecare rundă, iar la sfîrșitul luptei arbitrul de ring aduna notiţele finale de la arbitrii laterali, înmînîndu-i-le supervizorului.

· Supervizorul nu a inclus rezultatele notiţelor arbitrilor în protocol, ci le-a transmis anunţătorului de ring, pentru a anunța rezultatul, ceea ce reprezintă o încălcare gravă.

· În cazul unor lupte nu au fost anunţate rezultatele fiecărui arbitru lateral.

· În două meciuri competitive de 4 runde, rezultatele unuia dintre arbitrii laterali sînt absurde și necorespunzătoare cu circumstanțele luptei. În cazul rezultatelor a doi arbitri 40:36 și 39:37, rezultatul acestuia era de 40:31 și de 40:28.

· Toți arbitrii au jurizat luptele fără să folosească mănușile medicale.

· Anunțarea cîștigătorilor la sîrșitul luptelor a avut loc fără ca boxerii să-și scoată mănușile și să le fie verificate bandajele pentru boxeri.

· În unele lupte s-a manifestat incompetența arbitrului în ceea ce privește deservirea luptelor profesionale: să numere knockdown-urile "în picioare", pentru încălcările grave precum lovitura sub centură, ținerea, mișcarea periculoasă cu capul, sportivii, care au admis asemenea încălcări nu au primit avertismente și nu au fost depunctați.

Iar acestea constituie doar o parte a încălcărilor grave, comise de așa-numiți organizatori ai "Battle for Budjak".

Iată de ce e posibil ca această bătălie să fi fost cîştigată de cineva, însă, cu siguranţă, nu și de boxul moldovenesc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

box , sport , Comrat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
959 locuitori

Balabanu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Balabanu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Balabanu a fost menționat documentar în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.