23 iunie 2022, 19:30 Caleidoscop views 2807
Ostalep: „În Moldova ar trebui introdusă pedeapsa pentru fraudă politică”
Foto: ipn.md
23 iunie 2022, 19:30 Caleidoscop views 2807

Ostalep: „În Moldova ar trebui introdusă pedeapsa pentru fraudă politică”

În Moldova, este necesară introducerea pedepsei pentru fraudă politică și pedepsirea politicienilor care nu își îndeplinesc promisiunile electorale.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Diplomatice, Studii Politice și Afaceri de Securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, vorbind într-o emisiune de la ava.tv.

"Vorbim de mulți ani despre fraudă politică. Am vorbit despre asta acum cinci ani, punînd întrebarea de ce o persoană este responsabilă de fraudă penală, iar politicienii care gestionează sume mult mai mari, promit orice și scuipă pe asta a doua zi după alegeri. Din nou, nu există responsabilitate. Poate că, pentru viitor, are sens să-i forțezi să-și asume responsabilitatea măcar pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale pe care le fac, pentru neîndeplinirea dorințelor electoratului.Trebuie să existe un fel de responsabilitate. Pierderea mandatului,de exemplu. Dacă ai promis asta și asta, dar în rezultat faci invers, va trebui să renunți la mandat. Spun asta ca o idee”, a subliniat Valerui Ostalep.

În opinia sa, autoritățile moldovenești sînt foarte norocoase că avem o societate foarte fragmentată în țară, iar cetățenii nu se pot aduna din diverse motive: lingvistice, istorice, geopolitice și culturale, iar politicienii manipulează acest lucru cu foarte multă pricepere și lor le este foarte ușor să ne divizeze și mai mult.

„Și chiar dacă veți „încasa” benzină de 200 de lei și gaz de 1000 de euro, le va fi foarte ușor să vorbească despre cine este de vină din forțele externe, să vorbească despre 9 mai, 25 decembrie și să le pună pe toate claie peste grămadă. Ei dansează acolo, iar noi ne certam și asta continuă. Atîta timp cît societatea însăși nu va învața că există lucruri pe care le putem privi diferit, dar există lucruri care ne privesc viața aici – că nu ar trebui să ne lăsăm jefuiți și, prin urmare, nu ne interesează în ce limbă comunicăm (măcar și prin gesturi) - pînă atunci ei (politicienii) vor reuși. Deocamdată politicienii reușesc să ne păcălească? Cred că da. Atîta timp cît societatea nu se va maturiza pînă la condiția de a nu se lăsa prostită și de a induce frică, așa vor continua lucrurile”, a spus Valeriu Ostalep.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.