30 iulie 2016, 15:00 Caleidoscop views 7599
Satul unde sute de locuitori au peste 100 de ani
30 iulie 2016, 15:00 Caleidoscop views 7599

Satul unde sute de locuitori au peste 100 de ani

Rozmarinul este, se pare, secretul unei vieţi mai lungi, într-un mic sat din Italia. Oamenii de ştiinţă au rămas însă uimiţi de starea de sănătate exemplară a locuitorilor unei anumite regiuni din Italia.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego şi-au unit forţele cu cei de la Universitatea La Sapienza din Roma pentru a studia 300 de subiecţi, toţi cu vârsta de peste 100 de ani şi toţi din acelaşi sat italian. Acciaroli este renumit pentru că aici se înregistrează cea mai scăzută rată a bolilor de inimă sau a sindromului Alzheimer în rândul populaţiei, depăşind cu mult speranţa de viaţă, de 83 de ani, a italienilor, potrivitgustare.ro.

Oamenii de ştiinţă au observat că toţi rezidenţii de aici mănâncă foarte mult rozmarin şi cred că dieta este cea care le influenţează longevitatea.

"Suntem primii cercetători cărora li s-a permis să studieze populaţia din Acciaroli", spune Alan Maisel, medic cardiolog şi profesor la San Diego School of Medicine.

"Scopul acestui studiu pe termen lung este să descoperim de ce aceşti 300 de oameni trăiesc atât de mult, prin efectuarea unor analize genetice complete şi examinând stilul lor de viaţă şi în mod particular dieta", declară Maisel.

"Am observat că în dieta lor există foarte mult rozmarin, o plantă excepţională, dar şi că fac multe drumeţii lungi pe munte pentru a obţine această plantă. Iar acest exerciţiu fizic împământenit în stilul lor de viaţă contribuie şi el clar la vârsta înaintată", afirmă un alt cercetător.

"Dieta şi stilul de viaţă mediteraneene sunt foarte sănătoase pentru inimă şi previn diabetul de tip 2, anumite forme de cancer şi demenţa. Va trebui să aflăm dacă un singur aliment din dietă, respectiv rozmarinul, este răspunzător de efectele asupra sănătăţii lor sau dacă este vorba despre o combinaţie de mai mulţi factori - consum crescut de fructe, legume, plante, peşte, ulei de măsline ca sursă principală de grăsime, cantităţi moderate de vin şi plimbari dese", spune Jessica Fishman Levinson, nutriţionist şi cercetător la Nutritioulicious.

Sursa: www.gustarte.ro

Cuvinte cheie:

sat , populatia , Vîrsta , Italia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.