08 iunie 2018, 16:15 Caleidoscop views 10531
5 sfaturi utile: cum să-ți răcorești mașina în arșița verii
08 iunie 2018, 16:15 Caleidoscop views 10531

5 sfaturi utile: cum să-ți răcorești mașina în arșița verii

Vara, maşinile parcate la soare se transformă în adevărate cuptoare şi nu este deloc plăcut să transpiri până când aerul condiţionat în­cepe să-şi facă treaba. Nu încape îndoială că fiecare şofer are tru­curile sale prin care îşi apără maşina de căldu­ra arzătoare din timpul verii.

Totul începe cu parcarea

Alegerea unui loc de par­care cât mai ferit de razele soarelui este o mişcare fi­rească. Încercaţi pe cât po­sibil să găsiţi un loc umbrit, sau căutaţi un loc în care razele soarelui să bată spre partea din spate a maşinii. În felul acesta, bordul, volanul, schimbătorul şi scaunele din faţă scapă de supraîncălzire. Dacă nici această variantă nu dă roade, folosiţi cu în­credere parasolare pentru parbriz şi lunetă, iar pentru geamurile laterale vă reco­mandăm o folie solară auto.

Ce facem când urcaţi într-o maşină supraîncălzită?

Primul lucru este scoate­rea aerului cald din maşină, începând cu cel mai încins. Cel mai simplu mod prin care puteţi face lucrul acesta este să porniţi sistemul de aer condiţionat la maxim – atenţie, fără recirculare, să deschideţi parţial geamurile şi să redirecţionaţi fluxul de aer către aeratoarele de la nivelul picioarelor. După ce interiorul s-a răcit suficient, închideţi geamurile şi even­tual activaţi modul de recir­culare a aerului.

Cum asiguraţi un confort termic optim pe durata călătoriei?

Răspunsul corect este, evident, cu ajutorul instala­ţiei de aer condiţionat. Doar că pentru rezultate optime, aceasta trebuie folosită in­teligent. În timpul mersului, la drum lung, este indicată folosirea alternantă a aeru­lui condiţionat. Variaţia re-dusă a temperaturii de la interior nu va face corpul aşa de expus temperaturilor mari, la ieşirea din maşină. În plus, veţi economisi şi combustibil, deoarece com­presorul climatizării solicită suplimentar motorul ma-şinii.

Nu doar interiorul trebuie protejat de căldura excesivă

Pe timp de vară trebuie să fiţi vigilenţi şi în ceea ce priveşte temperatura moto­rului. Asiguraţi-vă că nivelul de antigel este în limite nor­male şi nu vă sfiiţi să aveţi un recipient suplimentar în portbagaj, pentru orice eventualitate. Anvelopele se pot încălzi excesiv la rândul lor, iar cea mai bună meto­dă pentru prevenirea aces­tui fenomen este verificarea presiunii în roţi la plecarea la drum.

Luaţi ca pe o regulă, dacă de cele de mai sus nu ţineţi cont

Nu lăsaţi copiii sau ani­malele de companie nesu­pravegheate în maşină pe timp de caniculă. Deshidra­tarea apare mult mai repede la copii decât la adulţi, iar o maşină amplasată direct sub bătaia razelor de soare se în­călzeşte excesiv, cu rezultate tragice pentru cei mici.

Sursa: vocea.md

Cuvinte cheie:

automobil , vara , canicula , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1200 locuitori

Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.