30 septembrie 2023, 13:30 Personalități views 5003
Astăzi este Ziua comemorării conaționalului nostru, artistului Roman Kazakov
30 septembrie 2023, 13:30 Personalități views 5003

Astăzi este Ziua comemorării conaționalului nostru, artistului Roman Kazakov

Astăzi este Ziua comemorării conaționalului nostru, artist al estradei Roman Kazakov, care a murit la 30 septembrie 1986 la vîrsta de 38 de ani.

A devenit vestit după prima lansare a celei mai populare emisiuni TV "Gorodok", pe care a inventat-o și a condus-o împreună cu prietenul său Ilia Oleinikov.

După cum scrie kommersantinfo.com, Roman Kazakov (Ruvim (Ruva) Bronstein), s-a născut și a crescut la Chișinău. A absolvit școala Nr. 9 și a plecat la Moscova. În 1969 a obținut diploma Școlii de Stat de Circ și Artă variată din Moscova și a devenit artist al genului conversațional din Lenkontsert.

Ruva Bronstein și Ilia Kleaver au fost prieteni încă din copilărie, apoi au învățat în aceeași clasă. Atunci și s-a format duetul lor de scenă - băieții au început să povestească istorii umoristice din viața lor la petrecerile de tineret din Chișinău. Mai tîrziu, la Lenkontsert, au continuat cu succes acest experiment, pregătind adesea numere comune cu Vladimir Vinokur.

După ce evoluția duetului "Kleaver-Bronstein" a fost scoasă fără nici o explicație din versiunea televizată a concursului artiștilor de estradă din URSS, la sfatul lui Vladimir Vinokur, Ruvim Bronstein și-a luat numele de scenă Roman Kazakov, iar Ilia Kleaver a devenit Ilia Oleinikov. Și partenerii de pe scenă au întîmpinat anul 1977 deja în calitate de laureați ai acestui prestigios concurs.

Roman Kazakov a participat în repetate rînduri la emisiunea adorată de public a Televiziunii centrale "Вокруг смеха". Cel mai iconic număr al duetului "Kazakov și Oleinikov" a rămas în memoria tuturor prin expresia "Întrebarea este, desigur, interesantă!" (Вопрос, конечно, интересный!) și a căpătat o mare popularitate în întreaga uniune.

Iar conaționalii noștri au continuat cooperarea cu Vladimir Vinokur. La emisiunea parodie "Нет ли лишнего билетика?„ artiștii au ieșit cu numărul "Дымовая завеса", în care au făcut glume pe seama fumului de scenă care devenise foarte la modă în acea perioadă. Spectacolul a fost însoțit de hohotul puternic al publicului și de cele mai populare melodii ale celor mai populari interpreți: VIA "Земляне" ("Трава у дома"), trupa lui Stas Namin ("Мы желаем счастья вам"), Alla Pugacheva ("Айсберг") și Valerii Leontiev ("Затменье сердца").

În 1986, artistul talentat Roman Kazakov a murit, a murit brusc de o boală pulmonară în culmea puterilor sale creative. Alexandr Rosenbaum, un prieten apropiat al artistului, a scris în memoria sa piesa "Посвящение Роману Казакову", care a fost inclusă în discul "Мои дворы", 1987 și CD-ul "Тёмный концерт", 1988.

"Pentru mine, toată familia și prietenii mei, Ruva era ca Pif – așa se numea cîinele drăguț din cartea "Aventurile lui Pif", care știa să facă totul, ca oamenii. Pif din carte era un mare obraznic, un farsor și un inventator, dar avea o inimă bună, nu jignea niciodată pe cei slabi și îi ajuta pe cei care au ajuns în necaz.

Ruva Bronstein-Kazakov a fost la fel, a fost iubit de toți cei care au avut norocul să-l cunoască. La întîlnirile creative din Chișinău el venea împreună cu Ilia Kleaver, iar astfel de seri deveneau imediat frumoase și vesele. Glumele și reprizele acestor tineri erau pline de optimism, bucurie sinceră și încredere că "mîine va fi mai bine decît astăzi"!, a scris redactorul-șef al kommersantinfo.com, Robert Zapadinski.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , memorie , Artiști

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
17757 locuitori
Logo

Anenii Noi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Anenii Noi. Amplasat în valea rîului Bîc, un afluent al Nistrului, oraşul Anenii Noi este situat la o distanţă de  36 km sud-est de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Anenii Noi constituie 8358 locuitori.
Localitatea Anenii Noi a fost atestată documentar la 27 iunie 1731, cu denumirea Paşcani pe Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.