21 februarie 2019, 12:00 Personalități views 14592
Ivan Zaikin: Cum voinicul de pe Volga a devenit ”unchiul Vanea” de la Chișinău (Foto)
21 februarie 2019, 12:00 Personalități views 14592

Ivan Zaikin: Cum voinicul de pe Volga a devenit ”unchiul Vanea” de la Chișinău (Foto)

Moldova a avut noroc – în diferite timpuri, aici au trăit, au muncit, au creat, s-au manifestat multe personalități remarcabile. Printre acestea este și legendarul luptător și aviator Ivan Mihailovici Zaikin. El s-a născut în Rusia, însă ultimii 20 de ani din viață i-a trăit la Chișinău.

Despre el au fost scrise cărți și numeroase schițe, studioul «Ленфильм» a creat pelicula cinematografică "Воздухоплаватель (Aeronautul)" (a.1975 ), consacrată perioadei timpurii a vieții sale.

Printre cercetători, lucrarea scriitorului moldovean, Rufim Gordin, apărută la editura "Картя молдовеняскэ" în 1964, este considerată una dintre cele mai complete și veridice cărți. "Povestirile despre Zaikin" au la bază amintirile publicate ale eroului cărții, documente de arhivă și nu numai, ele au fost scrise într-un limbaj literar plin de viață. Deci, să cunoști biografia acestui om neobișnuit nu prezintă o dificultate. Dar de fiecare dată, la revocarea celor mai strălucite pagini ale vieții sale, ești uimit de drumul ciudat pe care l-a dus soarta.

"...Și rupea lanțuri cu o mișcare a umărului"

Ivan Mihailovici Zaikin s-a născut la 5 noiembrie, 1880 în satul Verhnee Talîzino din gubernia Simbirsc (în prezent regiunea Nijnii Novgorod). În copilărie și adolescență a cunoscut sărăcia și nevoile. A fost nevoit să muncească de la 12 ani. Visa să fie la fel de puternic ca tata – un cunoscut luptător de pe Volga. A fost angajat de negustorul Constantin Merculiev, care deținea o arenă de atletism la Țarițîn. Anume aici a început calea luptătorului-campion Ivan Zaikin.

"Despre puterea fenomenală,de voinic, a lui Zaikin circulau legende: într-o zi de performanță el și-a urcat pe umeri o ancoră de 25 de puduri (400 kg) și acompaniat de orchestră a înconjurat arena. Clădirea circului s-a cutremurat în clipa în care atletul a aruncat ancora jos. El făcea noduri din verigi de fier, rupea lanțuri, îndoia șinele, sfărîma stîlpii de telegraf...", așa descrie Rufim Gordin începutul strălucitei cariere a acestui talent înnăscut.

În 1904, Merculiev l-a trimis la Campionatul de amatori ai întregii Rusii, unde Zaikin a luat premiul I la haltere. Din acel an el devine atlet profesionist. Deoarece circul rusesc de la începutul sec. XX era marcat de ofensiva campionatelor de lupte franceze, în scurt timp Zaikin și aici obține succese și devine un luptător de clasă mondială.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
4996 locuitori

Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.