10 iulie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 636
Vă expiră pașaportul sau buletinul de identitate? Cum puteți fi înștiințați despre aceasta
10 iulie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 636

Vă expiră pașaportul sau buletinul de identitate? Cum puteți fi înștiințați despre aceasta

Pentru a nu avea surprize neplăcute în perioada estivală, cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și verifice valabilitatea pașapoartelor și a buletinelor de identitate.

Cetățenii care dețin semnătură electronică și sînt înregistrați la serviciul guvernamental de notificare electronică MNotify (mnotify.gov.md), sînt notificați în prealabil privind expirarea termenului de valabilitate al pașaportului și al buletinului de identitate.

Preavizarea cetățenilor se face cu 60 și 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a documentelor.

Cea de-a treia avizare se face la data expirării sau a anulării pașaportului sau buletinului de identitate din alte motive. Serviciul MNotify este prestat cu titlu gratuit.

Notificările pot fi primite prin email, portalul guvernamental al cetățeanului, mesaje scurte (SMS) sau mesaje instantanee pe Facebook Messenger, Viber, Telegram, Skype și WhatsApp, în funcție de ce a setat cetățeanul în profilul său personal din MNotify.

Totodată, notificările pot fi vizualizate în aplicația mobilă guvernamentală EVO (evo.gov.md) și Cabinetul personal (mcabinet.gov.md).

În ceea ce privește semnătura electronică, în prezent, aceasta poate fi obținută la Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică și la operatorii de telefonie mobilă.

Pentru anul 2025,este planificată punerea în circulație a noului tip de act de identitate pentru cetățenii Republicii Moldova – Cartea de identitate.

În mediul de stocare electronică a noului document, vor fi încorporate semnătura electronică calificată și certificatul cheii publice, în cazul titularilor cu capacitate deplină a exercițiului.

MNotify este serviciul guvernamental de notificare electronică ce permite prestatorilor de servicii publice expedierea notificărilor către utilizatori în vederea înștiințării acestora despre evenimentele produse în legătură cu prestarea serviciilor sau altor evenimente relevante destinatarilor.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1739
Populația:
3631 locuitori

Căplani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Căplani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3631 de oameni. Satul Căplani a fost menționat documentar în anul 1739.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.