19 iunie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 858
Nemerenco: Avem o lipsă de aproximativ 700 de medici în sistem
19 iunie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 858

Nemerenco: Avem o lipsă de aproximativ 700 de medici în sistem

Sistemul medical din Republica Moldova duce o lipsă de aproximativ 700 de medici.

De asemenea, sînt vacante peste 1200 de locuri destinate personalului medical cu studii medii. Deficitul de cadre medicale a fost anunțat de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni la postul public Radio Moldova. Potrivit ministrului Sănătății, multe raioane duc o lipsă acută de medici de familie, iar în 18 raioane din Republica Moldova nu există niciun medic legist. Ala Nemerenco spune că statul depune eforturi pentru a încuraja angajarea tinerilor specialiști în instituțiile medicale din raioane, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că deficitul de cadre medicale se atestă în Republica Moldova, la fel ca și în celelalte state ale lumii. Potrivit Alei Nemerenco multe raioane din țară duc o lipsă acută de medici de familie, majoritatea medicilor alegînd să activeze în orașele mai mari.

„Avem nevoie de peste 700 de medici. Acum avem repartizarea asistenților medicali și a personalului cu studii medii care absolvă colegiile și au fost raportate de instituții 1200 de locuri vacante care necesită a fi ocupate. Problema nu este lipsa de medici, ci faptul că avem o disparitate, o diferență geografică. Dacă ne referim la medicii de familie, care sînt baza sistemului, în zona urbană sîntem asigurați foarte bine. În raioanele din zona de Nord avem o asigurare cu medici de familie de aproape 100%. În Chișinău avem 6,2 medici de familie la 10 mii de populație, acesta este un indicator aproape mai bun decît în Uniunea Europeană, pe cînd în unele raioane avem 2,2 – 2,5 medici de familie la 10 mii de populație. Cu un așa număr de populație în evidență, un medic de familie nu va face față, trebuie să motivăm medicii să meargă în aceste zone. Pe stat îl costă mult mai mult dacă într-o localitate nu este medic decît să plătească indemnizații ca medicul să facă naveta”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Ministrul Sănătății spune că se atestă un deficit acut de specialiști în special în domeniile: anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, cardiologie, pediatrie.

„După specialitățile de profil îngust mai ducem lipsă de medici legiști, neonatologi, cardiologi, oncologi. Dacă vorbim de asistență spitalicească sîntem în criză de medici anesteziologi, reanimatologi. De exemplu, medici legiști nu mai avem niciunul în 18 raioane. În toamna anului trecut am obținut o creștere considerabilă pentru salarii și în ultimii trei ani anunțăm mai multe locuri – rezidențiat. Dar nu este deloc ușor să suplinești funcția vacantă pentru că în medicină, spre deosebire de alte specialități în care se învață 3-4 ani, la noi se învață cel puțin 9 ani, cel mult – 14 ani. Ceea ce avem astăzi la studii, se va reflecta în sistem peste 10 ani. Studiile arată că migrația specialiștilor în medicină nu este influențată de salariu, pe primul loc sînt condițiile de lucru”, a mai spus ministrul Sănătății.

La 13 iunie Parlamentul a aprobat un proiect de modificare a Legii ocrotirii sănătății potrivit căruia tinerii specialiști din domeniul medicinii și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat. Potrivit noilor modificări statul va rambursa cheltuielile de călătorie personalului medical care circulă zilnic tur-retur de la locul de domiciliu la locul de muncă. De asemenea, a fost extinsă lista personalului care beneficiază de indemnizația unică de 120.000 lei. În această listă au fost incluși și tinerii specialiști cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ala Nemerenco , medic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3206 locuitori

Doroţcaia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Doroţcaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3206 oameni. Satul Doroţcaia a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.