08 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1785
Ministerul rus de Externe: Orice amenințare la adresa pacificatorilor ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Federației Ruse
08 iunie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1785

Ministerul rus de Externe: Orice amenințare la adresa pacificatorilor ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Federației Ruse

Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa pacificatorilor ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Federației Ruse.

Despre acest lucru a declarat miercuri la un briefing reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, răspunzînd la întrebarea privind amenințările președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, la adresa militarilor ruși de pe teritoriul Transnistriei.

"Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli că forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocări împotriva armatei noastre din Transnistria și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a personalului militar și a depozitelor de muniții din satul Colbasna, pe care îl păzesc", a spus diplomatul.

"Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității lor va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac asupra Federației Ruse", a subliniat Zaharova.

Ea a subliniat că Rusia monitorizează îndeaproape situația din Transnistria și avertizează împotriva oricăror încercări de destabilizare a acesteia.

Situația privind desfășurarea în regiune a personalului militar rusesc este bine cunoscută. Ei se află în Transnistria din motive legitime în componența forțelor comune de menținere a păcii și a unui grup operativ de trupe rusești. Aflarea lor are legătură directă cu perspectivele unei soluționări politice a problemei transnistrene, în procesul căreia Rusia acționează ca mediator și garant", a conchis diplomatul.

Anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, răspunzînd la întrebări în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatelor summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat la 1 iunie în Moldova, a menționat că Ucraina nu are dreptul la acțiuni militare în Transnistria decît dacă există o solicitare corespunzătoare din partea autorităților moldovenești.

Zelenski a negat zvonurile care circulă despre acest lucru și a exclus posibilitatea unor acțiuni unilaterale ale Ucrainei în Transnistria.

"Ucraina poate reacționa și ajuta doar dacă există o solicitare din partea autorităților moldovenești", a spus el. Președintele Ucrainei a menționat că o astfel de cerere nu a existat.

Vladimir Zelenski a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu pretinde la teritoriul Transnistriei.

"Ei trebuie să se unească cu statul lor, cu istoria lor – adică cu Moldova", a subliniat Președintele Ucrainei.

După cum au afirmat autoritățile moldovene de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd, în același timp, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă mereu că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.