31 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1476
Fostul consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei R.Moldova la București, pus sub învinuire
31 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1476

Fostul consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei R.Moldova la București, pus sub învinuire

Fostul consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București, pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu, a restituit săptămîna trecută o altă parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat, în valoare de 305 000 de lei. Astfel, au fost restituite peste 1.5 milioane de lei.

Funcționarul a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că acesta ar fi perceput taxe de la cetățenii Republicii Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice. În 2020, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte de la sediul Ambasadei noastre de la București în cadrul cauzei penale pornite pe abuz de serviciu.

Potrivit actului învinuirii, în perioada aflării în misiune diplomatică în funcția de consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, de la 30.01.2017 pînă la 01.08.2020, învinuitul a perfectat, a semnat personal și a eliberat persoanelor fizice 8929 adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești. Din numărul total de acte, 2566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont. În așa mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări de servicii consulare și a însușit taxele consulare și taxele aferente pentru eliberarea adeverințelor. Respectiv, în bugetul de stat nu a fost încasată taxa consulară de 30 de Euro şi taxa aferentă de 5 Euro pentru fiecare adeverință, în total fiind calculată suma de 89 810 Euro, echivalentul a 1.796.622 lei BNM.

La data de 25 ianuarie a anului în curs, urmărirea penală a fost transmisă în adresa Procuraturii Anticorupție cu propunerea de terminare a urmăririi penale și expediere acesteia în instanța de judecată.

Vă reamintim că pe data de 1 decembrie 2022, funcționarul a fost pus sub învinuire de procurorii Procuraturii Anticorupție, iar pe data de 2 decembrie a depus pe contul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prima parte din bani - 1 020 000 de lei, urmînd să achite încă 776 626 lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

consilier , ambasada , București

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
3063 locuitori

Danu este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Danu, Camencuţa. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Glodeni și la 177 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 3063 de oameni. Satul Danu a fost menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.