|
Moldova va renunţa la radioul FM şi va trece la radioul digital DAB+
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale anunță despre faptul că și Republica Moldova va renunța la posturile radiofonice FM, în favoarea radiodifuziunii digitale sonore terestră T-DAB/T-DAB+ în banda 174-230 MHz, transmite mold-street.
Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) este deja utilizat pe larg în statele europene, iar în țări precum Norvegia, Daemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda și Elveția el are o acoperire de peste 90% din populație, în Italia peste 80%, iar în Franța - circa 40%.
În plus circa 90% din automobilele noi comercializate în majoritatea statelor UE au aparate de radio ce recepționează DAB/DAB+. Va facilita accesul populației la o varietate mai mare de posturi radio Potrivit MIDR implementarea noii tehnologii va facilita accesul populației la o varietate mai mare de posturi radio. Sistemul T-DAB+ a fost proiectat pentru asigurarea unei calități superioare a sunetului, pentru toate tipurile de recepție (mobil, portabil și fix), fiind robust și flexibil și permițând transmisia unei game variate de programe și date.
Sistemul utilizează spectrul mult mai eficient prin tehnici digitale avansate de modulație și codare (COFDM - Coded Orthogonal Frequency-Division Multiplexing), permițând, de asemenea, și posibilitatea funcționării mai multor emițătoare sincronizate pe aceeași frecvență (SFN-Single Frequency Network).
Adică mai multe programe de radio folosesc același emițător. Conform estimărilor, tehnologia T-DAB/T-DAB+ oferă o serie de avantaje față de radiodifuziunea convențională în banda FM, cum ar fi: rezistență sporită la perturbații și o calitate mai înaltă a sunetului aparatele de radio DAB au și afișaj electronic cu posibilitatea adăugării de conținut media complex (imagini fixe sau în mișcare, interconectare la internet) și alte servicii de date (numele postului, parametrii recepției, text de identificare a programului radio, titlul piesei muzicale ce se difuzează, imaginea copertei CD-ului, informații de trafic, vreme, apeluri de urgență, paging, informații financiare etc) căutarea posturilor nu se mai face numai după frecvență ci și după nume pentru acoperirea unei zone echivalente celei FM, costurile sunt mult mai reduse Posibilitatea implementării serviciilor interactive prin intermediul tehnologiei Hybrid radio folosirea aceleași frecvențe pe întreg teritoriul, cu relee sincronizate.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 38 locuitori
Fedoseevca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Fedoseevca alcătuia 38 de oameni în anul 2006. Satul Fedoseevca a fost înființat în anul 1921.
Comentarii
(0)