|
Tarlev: "Piața CSI este extrem de importantă pentru agricultorii moldoveni"
Principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești este, de fapt, piața CSI și, în primul rînd, a Rusiei, iar acum, practic neavînd relații cu acestea, agricultorii și sectorul real al economiei țării noastre întîmpină probleme.
Această opinie a fost exprimată de fostul prim-ministru, președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Tema cu Liudmila Belcenkova", relatează primul.md.
"Ei oferă cifre că pe primul loc în ceea ce privește exporturile este România. Este bine că exportăm ceva, dar volumele nu sînt cele de care Moldova are nevoie și nu cele pe care ni le-ar putea oferi piața CSI", a spus Vasile Tarlev.
Fostul premier și-a exprimat nemulțumirea față de politica externă urmărită de stat, subliniind că aceasta nu ține cont de nevoile agricultorilor de piețe de desfacere.
"În calitate de cetățean al Republicii Moldova, sînt nemulțumit de politica externă a statului. Mă întîlnesc adesea cu oameni de afaceri, iar prima întrebare pe care mi-o adresează este ce să facă cu bunurile? Astăzi, toate depozitele sînt pline cu produse. Unde să le vindem? Unul sau două containere în România? Sau jumătate de container în SUA sau Canada? Aceasta nu este o soluționare a problemei, avem nevoie de volume mari", a declarat președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova.
Potrivit lui Tarlev, în acest sezon multe legume și fructe au fost pur și simplu aruncate sau lăsate să putrezească pe cîmpuri, deoarece fermierii nu au a vut unde să-și vîndă produsele.
"De exemplu, soiul de struguri de masă "Moldova", care a fost întotdeauna evaluat și a costat cel puțin 12-14 lei pe kg, a fost vîndut în această toamnă vinăriilor cu 1,7 lei pe kg pentru prelucrare. Merele, care costă cel puțin 5-10 lei pe kg, agricultorii le-au vîndut cu 70 de bani la fabricile de conserve. Este acesta un sprijin pentru sectorul real al economiei?", a declarat Vasile Tarlev.
Rezumînd, fostul prim-ministru a subliniat că, potrivit informațiilor sale, 115-120 de mii de tone de mere sînt stocate în depozite, iar toate depozitele și frigiderele sînt pline cu produse agricole.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 199 locuitori
Coșnița Nouă este un sat din cadrul comunei Comisarovca Nouă din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Coșnița Nouă alcătuia 199 de oameni în anul 2011. Satul Coșnița Nouă a fost întemeiat în anul 1924.
Comentarii
(0)