28 octombrie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 1326
Redistribuirea audiovizualului
28 octombrie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 1326

Redistribuirea audiovizualului

Joia trecută, pe 20 octombrie, parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege care conține amendamente la actualul Cod al audiovizualului. Pentru au votat 54 de deputați din fracțiunea PAS. Deocamdată amendamentele în cauza au fost adoptate ca bază, iar discuțiile pe marginea mai multor stipulări vor continua.

Puneți-vă în situație

Mai bine de jumătate de an în Republica Moldova se tot discută despre inovațiile la Codul serviciilor media audiovizuale. Audiovizualului moldovenesc i se propun noi reguli de activitate. Astfel, încă la începutul primăverii parlamentului i-au fost înaintate pentru discuții amendamente la un șir de acte legislative, inclusiv Codul serviciilor media audiovizuale nr. 174/2018 din a. 2018.

Una dintre noile stipulări prevede extinderea în timp a intervalului «prime time» (art.1). În cadrul audierilor, asta au solicitat de reprezentanții mai multor posturi TV. Dacă anterior intervalul prime time cuprindea orele 06.00 și 09.00 și 17.00 - 23.00, în noua redacție se propune prelungirea lui cu o oră – de la 06.00 la 10.00 și de la 17.00 la 24.00.

În art. 4, p. 1¹ se propune introducerea unei noi prevederi: «Dacă furnizorul serviciilor media deține două servicii media audiovizuale, și respectiv creează și transmite un program audiovizual local pe cele două servicii, la calcularea cotelor prevăzute de părțile (3) și (6) Consiliul audiovizualului va ține cont numai de serviciul audiovizual media, care a transmis programul respectiv pentru prima oară ». Mai simplu spus, emisiunea creată de proprietarul a două posturi TV va fi considerată produs local numai pe postul, la care ea a fost difuzată pentru prima oară.

Se mai propune completarea acestui articol cu partea 7, cu următorul conținut: «Furnizorii de servicii media sunt obligați să difuzeze programe audiovizuale locale în limba moldovenească în raport de cel puțin 80% din volumul total de programe create, cu excepția furnizorilor de servicii media predestinate locuitorilor din unitățile administrativ-teritoriale, în care una dintre minoritățile etnice constituie cea mai mare parte a populației. Aceștia au obligația să difuzeze programe audiovizuale locale în raport de cel puțin 25% în limba moldovenească, precum și programe audiovizuale de producție proprie în limba minorității respective ».

Art. 5 al Codului a fost completat cu prevederea ce stipulează condițiile achiziționării conținutului și țara de origine. Astfel, p.2 al art.5 spune: «În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate peste hotare trebuie să provină sau să fie produse în proporție de cel puțin 50% în țările - membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Programele produse de companiile-fiice sau de reprezentanții furnizorilor din statele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, nu pot fi achiziționate, indiferent de locul activității lor».

Noile stipulări din art. 6 prevăd inovații pentru furnizorii de servicii media audiovizuale liniare și neliniare. Furnizorii serviciilor media audiovizuale liniare au obligația să rezerve pentru operele audiovizuale europene nu mai puțin de 50% din timpul de difuzare a fiecărui serviciu, minus timpul predestinat știrilor, evenimentelor sportive, jocurilor, publicității, serviciului teletext și comerț televizat, iar furnizorii celor neliniare - nu mai puțin de 30% din program, și să le evidențieze.

Punctul 6 din art. 6 prevede că furnizorii serviciilor media audiovizuale liniare au obligația să rezerve pentru programele audiovizuale europene , create de producători independenți în Republica Moldova, nu mai puțin de 10% din timpul de emisie al fiecărui serviciu, minus timpul predestinat știrilor, evenimentelor sportive, jocurilor, publicității, serviciului teletext și comerț televizat.

În noua redacție a art. 17 este expusă p.4, care prevede protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale. Conform amendamentelor, «furnizorii serviciilor media audiovizuale nu trebuie să difuzeze, iar distribuitorii serviciilor media audiovizuale nu trebuie să re-difuzeze programele audiovizuale, care inițial au fost produse în state ce nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră (FR face parte din acestea – nota autorului), cu excepția lungmetrajelor și a scurtmetrajelor artistice, care nu au conținut militar, precum și a programelor de divertisment și audiovizuale, produse în țările-membre UE, SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră».

Ambelor categorii enumerate mai sus legea nu le permite să difuzeze și re-difuzeze «programe audiovizuale pe care, indiferent originea lor, legea le califică ca programe ce conțin informații care afectează securitatea spațiului audiovizual național, sau ca dezinformare ».

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

lege , parlament , Codul Audiovizualului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.