|
Popovici: Școlile din Moldova sînt la limita supraviețuirii
Scumpirile în lanț din ultima perioadă, în special la gaze, au afectat cele peste 1200 de școli din Republica Moldova, atenționeaza Corneliu Popovici, fost ministru al Educatiei, Culturii si Cercetarii.
Potrivit lui, in aceste condiții va crește deficitul bugetar cu care se confruntă anual marea majoritate a instituțiilor de învățămînt, situație determinată în special de principiul de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt general în baza costului standard per elev stipulat în cadrul normativ din Republica Moldova, transmite Noi.md.
"Directorii școlilor se gîndesc cu groază cum vor face față facturilor mari la încălzire care deja le-au primit și la electricitate, așa cum se preconizează.
Evident că lucrurile nu stau bine. Cresc prețurile și la alte servicii și bunuri absolut necesare, iar posibilitățile de a face economii în școli practic au fost epuizate.
Crește instabilitatea și incertitudinea în funcționarea instituțiilor de învățămînt, iar autoritățile administrației publice locale, din lipsa reurselor, vor fi impuse în scurt timp să examineze oportunitatea optimizării (închiderii) acestora.
Vor avea de suferit în special școlile din mediul rural, unde elevi sînt puțini și, respectiv, bugetele sînt mici, iar facturile pentru utilități la fel de mari ca la orașe.
Criza generată de cresterea prețurilor va amplifica maladiile cronice ce au afectat sistemul educațional, cum ar fi salariul mic al cadrelor didactice (mai puțin de 80% din salariul mediu pe economie), deficitul de profesori (mai mult de 2.300 de cadre lipsă anual), finanțarea insuficientă a alimentării copiilor din instituțiile de învățămînt (10,8 lei lei/zi/elev, în codițiile cînd majoritatea instituțiilor necesită dotări cu mobilier și veselă, iar peste 250 dintre ele în general nu dispun de cantina) etc.
Pentru a ieși din această criză care a cuprins educația, este nevoie de schimbarea paradigmei/modelului economic ce stă la baza sistemului de învățămînt din RM, care vede educația ca un serviciu prestat, o activitate similară celei comerciale.
A venit timpul să nu mai abordăm educația doar ca un produs în context concurențial, ci ca pe un proces complex și, foarte important, unul investițional de lungă durată.
P.S.
Trecerea tuturor școlilor în online nu este o soluție potrivită a autorităților de a face economii și poate doar să agraveze problemele sistemului."
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1455
- Populația:
- 17757 locuitori
Căuşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Căuşeni. Situat în sud-estul Republicii Moldova la 83 km de Chișinău, oraşul este traversat de rîul Botna şi afluentul lui, Lunguţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 17757 de locuitori. Se presupune că prima atestare documentară a localităţii, datează din 1455.
Comentarii
(0)