25 ianuarie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 1951
Popovici: Școlile din Moldova sînt la limita supraviețuirii
25 ianuarie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 1951

Popovici: Școlile din Moldova sînt la limita supraviețuirii

Scumpirile în lanț din ultima perioadă, în special la gaze, au afectat cele peste 1200 de școli din Republica Moldova, atenționeaza Corneliu Popovici, fost ministru al Educatiei, Culturii si Cercetarii.

Potrivit lui, in aceste condiții va crește deficitul bugetar cu care se confruntă anual marea majoritate a instituțiilor de învățămînt, situație determinată în special de principiul de finanţare a instituţiilor publice de învăţămînt general în baza costului standard per elev stipulat în cadrul normativ din Republica Moldova, transmite Noi.md.

"Directorii școlilor se gîndesc cu groază cum vor face față facturilor mari la încălzire care deja le-au primit și la electricitate, așa cum se preconizează.

Evident că lucrurile nu stau bine. Cresc prețurile și la alte servicii și bunuri absolut necesare, iar posibilitățile de a face economii în școli practic au fost epuizate.

Crește instabilitatea și incertitudinea în funcționarea instituțiilor de învățămînt, iar autoritățile administrației publice locale, din lipsa reurselor, vor fi impuse în scurt timp să examineze oportunitatea optimizării (închiderii) acestora.

Vor avea de suferit în special școlile din mediul rural, unde elevi sînt puțini și, respectiv, bugetele sînt mici, iar facturile pentru utilități la fel de mari ca la orașe.

Criza generată de cresterea prețurilor va amplifica maladiile cronice ce au afectat sistemul educațional, cum ar fi salariul mic al cadrelor didactice (mai puțin de 80% din salariul mediu pe economie), deficitul de profesori (mai mult de 2.300 de cadre lipsă anual), finanțarea insuficientă a alimentării copiilor din instituțiile de învățămînt (10,8 lei lei/zi/elev, în codițiile cînd majoritatea instituțiilor necesită dotări cu mobilier și veselă, iar peste 250 dintre ele în general nu dispun de cantina) etc.

Pentru a ieși din această criză care a cuprins educația, este nevoie de schimbarea paradigmei/modelului economic ce stă la baza sistemului de învățămînt din RM, care vede educația ca un serviciu prestat, o activitate similară celei comerciale.

A venit timpul să nu mai abordăm educația doar ca un produs în context concurențial, ci ca pe un proces complex și, foarte important, unul investițional de lungă durată.

P.S.

Trecerea tuturor școlilor în online nu este o soluție potrivită a autorităților de a face economii și poate doar să agraveze problemele sistemului."

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
1393 locuitori

Seliştea Nouă este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1393 de oameni. Satul Seliștea Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.