20 ianuarie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 2895
Parlamentul a decretat stare de urgență în sectorul energetic
20 ianuarie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 2895

Parlamentul a decretat stare de urgență în sectorul energetic

Hotărîrea privind declararea stării de urgență în sectorul energetic a fost adoptată astăzi cu voturile a 58 de deputați, informează Noi.md.

Starea de urgență a fost decretată pentru o perioadă de 60 de zile, decizia fiind necesară pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova, a argumentat premierul Natalia Gavrilița, în plenul Parlamentului.

Conform documentului adoptat, pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

3) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;

4) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:

a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;

b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;

c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

5) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

6) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;

7) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.

Dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parlament , stare de urgență , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.