03 decembrie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2445
Piscicultorii din Moldova au pierderi de pînă la 60%
03 decembrie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2445

Piscicultorii din Moldova au pierderi de pînă la 60%

Piscicultorii au înregistrat pierderi de pînă la 60 la sută din cauza schimbărilor climatice și a cormoranilor, o specie de păsări răpitoare, care se hrănește cu pește.

La toate acestea se mai adaugă cota TVA foarte mare, dar și lipsa subvențiilor din partea statului. Președintele Asociației Piscicultorilor spune că a trimis și o scrisoare ministrului Finanțelor, prin care a cerut micșorarea cotei pînă la 8% pentru peștele de apă dulce, dar a primit aviz negativ. Am încercat să obținem o reacție de la ministrul Finanțelor, dar fără rezultat, transmite noi.md cu referire la tv8.

Domnul Gheorghe, din satul Costești, raionul Ialoveni, este de mai bine de 10 ani administrator al unei întreprinderi piscicole. Bărbatul spune că, acum șase ani, el reușea să pescuiască pînă la 20 de tone de pește, pe cînd acum abia dacă reușește să scoată 7 tone. Principalele probleme, spune antreprenorul, sînt schimbările de climatice și cormoranii, o specie de păsări, care răpește pînă la trei kilograme de pește pe zi.

„Cormoranii au apărut în zona noastră acum cinci – șase ani. La început, nu prezentau niciun pericol, pînă ce au început a se înmulți rapid. Anual, înregistrăm pierderi semnificative, iar anul acesta este cel mai greu an, cel mai slab rezultat, cu pierderi de pînă la 60 la sută.”

Iar pe lîngă pierderile suferite din cauza condițiilor meteo, bărbatul spune că piscicultorii se mai confruntă cu alte zeci de probleme. Furturile masive de pește, contrabanda și cota TVA prea mare fiind doar cîteva dintre acestea. Și președintele Asociației Naționale a Piscicultorilor din Republica Moldova confirmă că, pentru peștele de apă dulce, cota TVA de 20 % este foarte mare. Acesta spune că a trimis și o scrisoare ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, în care a argumentat de ce ar fi nevoie de micșorarea cotei TVA pînă la 8% pentru peștele de apă dulce, așa cum este pentru fermierii din unele ramuri agricole. Din păcate, însă, răspunsul pe care l-a primit, după ce a așteptat mai bine de două luni, a fost unul negativ.

„Nu înțeleg de ce nu?! De ce unii trebuie să fie foarte buni și să plătească numai 8%, iar alții trebuie să fie foarte răi și să plătească 20%. De ce la zahăr TVA e 8%, care clar că e foarte bun pentru sănătate așa înțelegem, dar peștele cred că e foarte rău pentru sănătate și de asta e 20%.”

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pescuit , pierderi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.