23 noiembrie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2743
Autoritățile pregătesc terenul pentru lichidarea a aproape 200 de școli
23 noiembrie 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2743

Autoritățile pregătesc terenul pentru lichidarea a aproape 200 de școli

Parlamentarul a menționat că guvernanții vor motiva decizia de a lichida aceste instituții prin numărul mic de elevi și politica de finanțare în funcție de numărul de copii.

”În 7 ani de cînd finanțarea se face în bază de cost standard per elev instituțiile de învățămînt se reorganizează și se optimizează, așa numesc cei din domeniu acest proces. De fapt, se închid pe un cap. La moment, aproximativ 200 de instituții de învățămînt se confruntă cu probleme de finanțare și, cel mai probabil, după Anul Nou vor fi reorganizate și optimizate, adică lichidate”, a spus deputatul.

Caraman a declarat că în tot acest proces Ministerul Educației încearcă să dea vina pe autoritățile locale și evită să vorbească despre cadrul normativ care pune pe primul loc aspectul financiar în această problemă.

”Ministerul nu spune nimic despre faptul că normele legale interzic expres autorităților locale să folosească banii din componența raională pentru acoperirea deficitului bugetar a gimnaziului cu un număr mai mic de 91 de elevi și a școlilor primare cu mai puțin de 41 de elevi”, a menționat Caraman.

Deputatul BCS a atras atenția că odată cu închiderea școlilor, localitățile pierd orice șansă la o dezvoltare durabilă, transmite Noi.md cu referre la a-tv.md.

”Nicio familie tînără nu va dori să se stabilească cu traiul și să muncească în aceste sate, dar această situație se pare că nu-i prea deranjează pe cei din Guvern”, a spus parlamentarul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , lichidare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1134 locuitori

Jeloboc este un sat din cadrul comunei Piatra, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1134 de oameni. Satul Jeloboc a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.