14 septembrie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 2111
Ministrul Sănătății vine cu precizări. Ce trebuie să știi cînd mergi la restaurant
14 septembrie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 2111

Ministrul Sănătății vine cu precizări. Ce trebuie să știi cînd mergi la restaurant

Ministrul Sănătății vine cu explicații după ultima ședință a CNESP în cadrul căreia a fost luată decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică la nivel național pînă la data de 30 octombrie.

Potrivit Alei Nemerenco obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19, a certificatelor de vaccinare sau a actului ce confirmă prezența anticorpilor reprezintă o modalitate de a-i motiva pe cei nevaccinați să se imunizeze. Șefa de la Sănătate a specificat că restaurantele nu cad sub incidența acestei deciziei CNESP, notează IPN.

Ministrul Sănătății a venit cu un răspuns pentru reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement „Măr” care s-au arătat nedumeriți de ultima decizie CNESP. Potrivit lor, nu este clară procedura de control a certificatelor, iar prevederile „club de noapte” și „ring de dans” nu prezintă foarte clar care tipuri de unități de alimentație publică sînt supuse verificărilor.

„La intrarea în local, așa cum prezintă biletul, așa prezintă certificatul. Atît timp cît abia este în proces de dezvoltare sistemul digital care ne va permite să monitorizăm rapid intrările. Se permite prezentarea certificatului atît descărcat în telefon, cît și pe hîrtie. Ring de dans și club de noapte nu este restaurant, din cîte știu”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

De asemenea, Ala Nemerenco a venit cu un răspuns și pentru reprezentanții teatrelor și sălilor de concerte, reprezentanții cărora au solicitat să poate activa la o capacitate mai mică, dar fără obligativitatea prezentării testelor sau a certificatelor de vaccinare.

„Din punctul nostru de vedere, o activitatea la capacitatea de 25% ar aduce pierderi mult mai mari decît posibilitatea de a lucra la capacitate deplină, dar cu certificate. Organizatorii de spectacole și concerte n-ar trebui să privească aceste restricții prin prisma acestui certificat scump. Avem multă lume care a trecut deja prin boală, sînt multe persoane vaccinate și astfel îi motivăm și pe alții să se vaccineze și am putea să avem sălile de spectacol pline la capacitatea de 75%. Nu trebuie să privim această problemă prin prisma raportului preț test/preț bilet, avem și alte modalități de depășire a acestei probleme”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit deciziei CNESP, din 11 septembrie persoanele cu vîrsta de peste 18 ani sînt admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans doar la prezentarea certificatului de vaccinare, a rezultatului negativ al testului anti-COVID-19 sau a actului care confirmă prezența anticorpilor anti-COVID-19.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
101 locuitori

Picus este un sat din cadrul comunei Ochiul Roş, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Picus a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.