29 iulie 2021, 10:40 Realitatea moldovenească views 2243
Cînd, de ce şi cu cît se va scumpi gazul?
29 iulie 2021, 10:40 Realitatea moldovenească views 2243

Cînd, de ce şi cu cît se va scumpi gazul?

Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali nu depăşi şase lei pentru un metru cub. Cel puţin asta a declarat directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

Potrivit lui Ceban, întreprinderea pe care o conduce ar putea cere majorarea tarifului la gaz la mijlocul lunii septembrie. Şi asta pentru că preţul de achiziţie a gazelor naturale de către ţara noastră ar putea să crească în următoarele luni de la 148 la aproape 200 de dolari pentru o mie de metri cubi.

"În acest an, preţul prognozat de achiziţie va fi în jur de 200 de dolari, adică ne apropiem de tariful din 2017-2018, ceea ce înseamnă o majorare a preţului de achiziţie de aproximativ 35-40%. Din start pot să spun că tariful pentru 1 metru cub de gaz va fi mai mic de şase lei, conform calculelor noastre", a spus directorul MoldovaGaz.

Vadim Ceban a menţionat că eventuala majorare a tarifelor va fi determinată de creşterea cererii de gaze naturale pe piaţa internaţională.

"Dacă anul trecut cotaţiile la bursele internaţionale erau de 50-70 de dolari pentru o mie de metri cubi, anul acesta sînt mai mari de 400 de dolari", a precizat Vadim Ceban.

Totodată, Vadim Ceban a anunţat că MoldovaGaz a solicitat Gazpromului prelungirea pentru trei ani a contractului privind livrarea gazelor naturale, care expiră în septembrie. Potrivit lui Ceban, acest contract este avantajos pentru ţara noastră.

"Dacă am comandat 100 de metri cubi, dar am consumat 90 de metri, nu sîntem obligaţi să plătim pentru tot volumul. Nu avem condiţia de plată în avans în proporţie de 100%. sînt detalii importante. În plus, avem un contract flexibil, potrivit căruia, într-o lună putem schimba volumul în limita a 5-8%. Noi am trimis o scrisoare către Gazprom prin care am cerut prelungirea contractului pentru trei ani", a precizat Ceban.

În prezent, Republica Moldova cumpără gaze naturale din Federaţia Rusă la un preţ de 148 de dolari pentru o mie de metri cubi. Consumatorii casnici achită aproape 4 lei şi 30 de bani pentru un metru cub. Ultima ajustare a tarifului a fost în octombrie 2020, atunci cînd a fost micşorat cu 12 la sută.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , Moldova , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.