28 iunie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 15790
Ce să facem dacă am fost atacați de un șarpe
28 iunie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 15790

Ce să facem dacă am fost atacați de un șarpe

Recent, în Moldova au fost înregistrate mai multe cazuri de mușcături de șarpe și, în acest sens, au devenit actuale întrebările dacă șerpi care trăiesc în țara noastră sînt periculoși, cum să ne protejăm de mușcătura lor și care șerpi sînt cei mai periculoși, transmite Noi.md.

Profesoara de biologie de la liceul Cantemir din Bălți, Iana Marșalcovscaia a spus pentru portalul esp.md că, judecînd după fotografii, se poate presupune că pe strada Strîi din Bălți a fost găsit un șarpe caspian, iar în satul Prodănești, raionul Florești - un șarpe de alun. Ambii șerpi aparțin familiei șerpilor de iarbă și se întîlnesc pe teritoriul Moldovei.

Condițiile potrivite pentru habitatul lor sînt dacă șarpele are un rîu sau un iaz în apropiere pentru a bea, o poieniță pentru a se încălzi, arbuști, tufișuri de urzici, zmeură pentru a se ascunde de căldură.

Iana Marșalcovscaia a adăugat că șarpele Caspian (Șarpele rău) este o specie rară de șerpi introduși în Cartea Roșie a Moldovei. Poate fi întîlnit pe ruinele clădirilor și în localități. Iar șarpele de alun este răspîndit în nordul țării, se întîlnește în văile rîurilor, în zonele de stepă.

Vorbind dacă acum are loc o creștere a populației de șerpi, o răspîndire sau migrație a lor mai mare, biologul a menționat că nu există un răspuns exact la această întrebare. Sezonul de reproducere, care are loc la sfîrșitul primăverii, s-a încheiat deja, de asemenea, nu putem vorbim nici despre o creștere a populației. Deci, apariția șerpilor ar putea fi întîmplătoare.

Potrivit Ianei Marșalcovscaia, șerpii menționați mai sus pot mușca, dar veninul lor nu este periculos pentru oameni, spre deosebire de vipera, care, de asemenea, trăiește în regiunea noastră.

Biologul a oferit mai multe recomandări despre cum să recunoaștem un șarpe cu adevărat periculos și cum să ne protejăm de el.

Este important să puteți determina cine se află în fața dvs. - un șarpe de casă sau o viperă

Șarpele de casă are un cap oval, care trece ușor într-un corp care strălucește la soare. El are pete galbene sau portocalii, care se văd bine în iarbă.

Vipera este de obicei un șarpe mic, ajungînd la o lungime de aproximativ 70-75 cm, uneori ajunge pînă la 1 m lungime. Capul este rotunjit-triunghiular, clar delimitat de gît, pe partea superioară a capului există trei scuturi mari. Locuiește lîngă poieni, în văile rîurilor și lacurilor la hotar de pădure, pe butași, pe marginea drumului.

Cum să nu provocați atacul șarpelui

Cu un comportament adecvat în natură, pericolul de a fi atacat de animalul otrăvitor este minim. Pentru a face acest lucru, trebuie să:

Păstrați distanța și evitați mișcările bruște. Nu veți putea sări (de exemplu, viteza viperei este de aproape 4 m pe secundă). Mai sigur ar fi să vă retrageți încet, fără a vă întoarce cu spatele la șarpe.

Nu alergați — în panică, puteți să nu observați un alt șarpe și să călcați pe el.

La vederea unui șarpe, nu trebuie să vă aplecați și să verificați ce fel de șarpe este, după posibilitate, îndepărtați-vă de el. Șarpele în sine nu dorește un contact atît de strîns cu dvs., așa că cel mai probabil va pleca rapid. Șarpele de casă nu va ataca niciodată primul, doar ca o ultimă soluție.

Cel mai periculos moment este sfîrșitul primăverii. Pentru șerpi, aceasta este perioada de depunere a ouălor, de aceea ați putea da peste o femelă agresivă.

Simptomele după mușcătura șarpelui de casă

La locul mușcăturii apar două puncte care sîngerează, după un timp poate apărea o senzație de mîncărime. Nu ar trebui să existe umflături grave și albăstrirea pielii. Dacă apare o amorțeală severă, trebuie să consultați un medic.

Principalul pericol este infectarea rănii și inflamația ulterioară, iar pentru persoanele alergice — edemul sau șocul anafilactic.

Ce să faceți dacă v-a mușcat un șarpe de casă

Clătiți rana cu apă curată.
Dezinfectați cu orice antiseptic.
Aplicați un obiect rece.
Dacă vă îngrijorați că ați putea avea alergie, atunci ar trebui să luați un antihistaminic.
În nici un caz nu ardeți și nu tăiați rana: saliva a intrat deja în sînge și veți face și mai rău introducînd vreo infecție.
Adresați-vă după ajutor la cea mai apropiată instituție medicală.

Simptomele mușcăturii unui șarpe veninos

Durere de cap acută.
Greață.
Erupție pe tot corpul.

Ce să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe veninos

În acest moment trebuie să vă calmați, să vă mișcați cît mai puțin posibil — acest lucru va încetini răspîndirea otrăvii în organism.
Puteți încerca să stoarceți otrava cu degetele sau să o sugeți din răni. În cel de-al doilea caz, trebuie să scuipați otrava. Important: este permisă sugerea otravei numai dacă nu aveți răni în gură. Otrava trebuie eliminată imediat după mușcătură în timp de 7-9 minute.

Obligatoriu adresați-vă la medic.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Șarpe , sfat , atac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.