18 aprilie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2966
Maia Sandu a trimis un proiect de lege Parlamentului privind reducerea tarifelor la gazele naturale
18 aprilie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2966

Maia Sandu a trimis un proiect de lege Parlamentului privind reducerea tarifelor la gazele naturale

Șefa statului, Maia Sandu, a trimis Parlamentului un proiect de lege care va permite „reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei". Conform informațiilor, proiectul de lege va intra în vigoare după ce va fi votat de Parlament, cu respectarea procedurii de consultări publice.

Maia Sandu a declarat că „iniţiativa legislativă introduce modificări în legea gazelor naturale nr. 108/2016 şi prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor. La fel, proiectul de lege prevede că activele pot fi amortizate doar o singură dată pe durata de viaţă a acestora".

„Procedura de reevaluare a patrimoniului a fost aplicată anterior de SA Moldovagaz în anul 2009. Acest fapt a permis întreprinderii să includă nejustificat în tarifele la gazele naturale cheltuielile de amortizare de peste 150 de milioane de lei, fără ca întreprinderea să fi efectuat anumite investiţii. Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate", a precizat președinta.

Potrivit decretului, iniţiativa va permite, de asemenea, reducerea tarifului la tranzitul gazelor şi va stimula creşterea volumului gazelor tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova. „Acest aspect este important pentru a spori veniturile din tranzit şi a menţine în stare funcţională gazoductele magistrale", a punctat președinta Sandu.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , tarife , gaz natural

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
3713 locuitori

Floreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Floreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, pe malul stîng al rîului Bîc, în apropiere căii ferate Chișinău-Odesa, situat la 25 km de orașul Anenii Noi și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3713 oameni. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în anul 1859 cu denumirea Broasca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.