09 aprilie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3656
Сum poți primi ajutor bănesc de la stat în timpul stării de urgență
09 aprilie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 3656

Сum poți primi ajutor bănesc de la stat în timpul stării de urgență

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 8 aprilie prevede posibilitatea acordării unui sprijin financiar pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă în timpul stării de urgență.

Potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă pot să înregistreze persoane care nu întrunesc condițiile de a primi statut de șomer, dar care și-au pierdut locul de muncă în timpul stării de urgență în legătură cu situația pandemică.

Aceste persoane trebuie să prezinte un certificat de la angajatorul la care a lucrat și pot beneficia din ziua depunerii cererii de ajutor de șomaj în mărime de 1054 lei lunar.

 Totuși, sînt mai multe condiții pe care trebuie să le întrunească:

  • Nu trebuie să fie angajate oficial, în baza contractului individual de muncă sau contractului de prestări servicii;
  • Nu trebuie să dețină o patentă de întreprinzător individual;

Nu trebuie să fie fondatori, asociați sau administratori ai unei persoane juridice cu scop lucrativ sau nu sînt întreprinzători individuali, cu excepția celor aflați în proces de insolvabilitate, lichidare, inactivi sau care nu generează venituri în ultimele 12 luni premergătoare datei înregistrării, fapt confirmat prin mențiunile respective în Registrul de stat al unităților de drept, Programul Integrat de Gestiune a Dosarelor sau sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat;

  • Nu trebuie să realizeze venituri la momentul emiterii deciziei de stabilire a ajutorului de șomaj;
  • Nu sînt studenți la una dintre instituțiile de învățămînt cu frecvență la zi;
  • Nu au statut de pensionar.

 În dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale se menționează însă că ajutorul de șomaj pentru persoanele menționate mai sus se acordă în limita mijloacelor financiare disponibile, iar în cazul în care cheltuielile respective vor depăși limita mijloacelor financiare disponibile, acestea vor fi propuse și aprobate la rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

 Ajutorul de șomaj este plătit de către Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza listei șomerilor cărora Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă le-a stabilit dreptul la ajutor de șomaj în perioada stării de urgență.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ajutor , stat , condiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.