|
Lockdown în R. Moldova. Ce restricții ar putea fi impuse
Președinția a remis astăzi Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia, scrie noi.md.
„Oamenii nu trebuie lăsați singuri în fața pandemiei. Statul trebuie să aibă ca prioritate fundamentală protejarea vieții și sănătății cetățenilor și să ofere ajutor economic. Pentru a evita o carantină dură, sînt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămîni ca să oprim răspîndirea virusului. Este esențial să scădem rata infectărilor prin restricții bine gîndite și implementate riguros”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Totodată, CSS propune, în mod special, măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă. Printre acestea, cele mai importante sînt:
- compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămînă;
- simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști;
- instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților;
- instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici;
- elaborarea mecanismelor de subvenționare a agenților economici pentru compensarea pierderilor;
- asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextul Covid-19.
De asemenea, potrivit deciziei CSS, se impune blocarea urgentă a cheltuielilor neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, precum și adoptarea unor măsuri imediate pentru susținerea sistemului de sănătate.
„Guvernul și Parlamentul trebuie să ajute oamenii ca să treacă prin această perioadă grea. O reacție profesionistă și promptă ne va ajuta să protejăm oamenii atît în fața virusului, cît și în fața crizei economice”, a menționat Maia Sandu.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1681
- Populația:
- 1592 locuitori
Meleşeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Meleşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Călărași și la 74 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1592 de oameni. Satul Meleșeni a fost menționat documentar în anul 1681.
Comentarii
(0)