09 februarie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2250
Vor organizarea olimpiadelor. 78 de părinţi cer reluarea competiţiilor şcolare
09 februarie 2021, 12:00 Realitatea moldovenească views 2250

Vor organizarea olimpiadelor. 78 de părinţi cer reluarea competiţiilor şcolare

Decizia autorităţilor de a amâna olimpiadele raionale şi republicane pe perioadă nedeterminată i-a revoltat pe părinţi. Aceştia au expediat o scrisoare Ministerului Educaţiei şi cer revizuirea ordinului emis la începutul acestei luni, în contextul pandemiei de COVID-19.

Adresarea a fost semnată de 78 de părinţi ai elevilor din diferite gimnazii și licee din ţară. Ei întreabă autorităţile de ce tinerii sunt privaţi de dreptul de a-şi demonstra competenţele. Semnatarii mai spun că olimpiadele raionale şi naţionale sunt o motivaţie pentru elevi de a depăşi parametrii şcolari şi de a învăţa suplimentar.

Părinţii consideră că amânarea acestor probe la nivel local, i-ar putea priva pe elevi de posibilitatea de a participa la olimpiade internaționale, europene și balcanice. Autorii scrisorii se tem că şi anul acesta s-ar putea repeta scenariul din 2020, când din cauza pandemiei, ţara noastră a refuzat să participe la toate olimpiadele din străinătate, chiar dacă multe au fost organizate online - cum a fost olimpiada Internațională de Informatică.

De cealaltă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei spun că au amânat desfăşurarea olimpiadelor raionale şi republicane, după ce Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a interzis desfăşurarea acestor probe. Ministerul Educaţiei a elaborat instrucţiuni de desfăşurare a olimpiadelor în contextul pandemiei şi speră că, în curând, va primi aprobarea comisiei.

"La aceste olimpiade vin copii din diferite raioane, din diferite şcoli şi există aceste interacţiuni. De aceea, noi am propus comisiei un format nou de organizare, reducând anumite tipuri de probe şi propunând, în special, proba scrisului, fără cazare, fără lucru în echipă.", a spus secretarul de stat Ministerul Educaţiei, Natalia Grîu.

Elevii care obţin primele trei locuri la olimpiadele naţionale şi raionale obţin premii băneşti, cărţi şi diploma Ministerului Educaţiei. Totodată, primi trei clasaţi la olimpiadele republicane le oferă elevilor absolvenţi de liceu nota zece din oficiu la examenul de bacalaureat pentru disciplina la care au performanţe.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.