05 decembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4069
Cîte partide ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri
05 decembrie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4069

Cîte partide ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat.

Potrivit unui sondaj, realizat de Fondul Opiniei Publice, PSRM ar obține 42% din voturile cetățenilor, PAS – 26,3%, iar PDM – 6,1%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Perioada de colectare a datelor a fost 23-30 noiembrie 2019, transmite NOI.md cu referire la ipn.md.

Într-o conferință de presă, Andrei Luchian, directorul FOP, a declarat că, dacă sînt excluși indecișii, rezultatele arată că în Parlament ar accede și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Iar voturile se vor împărți astfel: PSRM – 48%, PAS – 30%, PDM – 7%, iar PPPDA – 6,4%.

„Am întrebat care este atitudinea față de o serie de partide. Într-un fel am estimat bazinul electoral al fiecărui partid pe care l-am propus noi. Avem următorul top: Partidul Socialiștilor în momentul studiului nostru dispune de un bazin electoral de 49%, ceea ce înseamnă 29% sînt susținători înflăcărați și alte 20% au o atitudine mai degrabă pozitivă. Partidul Acțiune și Solidaritate beneficiază de un bazin electoral de 37%, 23% sînt susținători înflăcărați, iar 14% au o atitudine mai degrabă pozitivă. PPPDA – 13% sînt susținători înflăcărați și 18% au o atitudine mai degrabă pozitivă, iar PDM– 6% susținători înflăcărați și 12 % mai degrabă au o atitudine pozitivă", a menționat Andrei Luchian.

Topul neîncrederii în partide este condus de Partidul Unități Naționale și acest lucru s-ar explica prin faptul că 8% din respondenți nici nu cunosc despre el, iar 41% nu au încredere, a precizat Andrei Luchian.

Sondajul social-politic a fost realizat la solicitarea portalului Politics.md. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 1201 persoane, iar marja de eroare este de ± 2,8%.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

alegeri , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.