15 iulie 2019, 10:50 Realitatea moldovenească views 3048
27 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare
15 iulie 2019, 10:50 Realitatea moldovenească views 3048

27 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare

Astăzi este marcată ziua canonizării Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt - apărător și promotor al religiei creștine și un mare ctitor de lăcașuri sfinte, notează Noi.md.

„În acest an se împlinesc 27 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare și 562 de ani de la înscăunarea Marelui Domnitor al Moldovei. Voievodul Ştefan cel Mare a fost cinstit dintotdeauna de către poporul drept credincios, care l-a numit „bun, mare şi sfînt" pentru faptele sale de milostenie și pentru iscusința cu care a condus țara", a declarat președintele Dodon.

Ștefan cel Mare a trăit între anii 1433-1504 și a purtat 48 de războaie. A fost canonizat pentru rîvna sa întru apărarea credinţei ortodoxe, pentru marile sale vitejii şi pentru contribuția la zidirea a numeroase mănăstiri şi biserici care împodobesc şi astăzi Moldova.

Menționăm că prin decretul președintelui, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei, în scopul sporirii interesului societății față de istoria și cultura Moldovei, a promovării valorilor pe care ni le-a lăsat Ștefan drept moștenire și în semn de înaltă recunoștință a rolului Marelui Domnitor în istoria statului moldovenesc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.