17 octombrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 9956
Roadele amare ale reformei
17 octombrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 9956

Roadele amare ale reformei

În ultimii ani, sistemul educațional din Republica Moldova a fost supus criticilor atît din partea experților, cît și din partea profesorilor înșiși. În opinia lor, reformele, care s-ar părea, ar trebui să ducă la o ameliorare a situației din acest domeniu, agravează doar situația.

Ceea ce avem, nu păstrăm ...

Tot ceea ce se face în domeniul educației în ultimii zece ani în Moldova, dar şi toţi cei care sînt implicați în acest proces, chiar și acei care au dorința foarte mare nu pot aduce laude domeniului vizat. Iar în presă, majoritatea profesorilor, sindicatele, experții și părinții elevilor critică şi optimizarea școlilor primare, gimnaziilor și liceelor, şi calitatea slabă, în opinia lor, a manualelor, și lipsa materialelor didactice. Ei atrag atenția asupra penuriei de personal pedagogic, care abandonează profesia, din cauza salariilor mici, dar şi asupra dorinței de a face reforme, de dragul de a se asemăna întru totul cu Europa, chiar şi dacă nu sîntem pregătiți deloc pentru acest lucru. Se aud şi reclamaţii cum că ne grăbim să renunțăm la tot ce a fost sovietic, fără să oferim nimic în schimb.

Este acum la modă să fie ponegrit trecutul sovietic în multe țări, chiar și în Rusia, pe care unii oameni încă o asociază cu URSS. Recent însă în una dintre emisiunile analitice de televiziune În Rusia au răsunat cuvinte de laudă la adresa sistemului educațional sovietic. Politologul israelian Jacob Kedmi consideră că educația sovietică era cea mai bună din lume.

"Țara noastră este cunoscută în întreaga lume pentru dezvoltarea furtunoasă a industriilor bazate pe elaborări ştiinţifice, care nu sînt inferioare celor americane, dar şi acelora dintre cele mai bune europene, ba chiar le şi depășesc - a menţionat Iakov Kedmi. - Iar acest lucru s-a întîmplat pentru că în Israel au sosit foștii cetățeni sovietici și au construit această industrie. Acest lucru vorbeşte despre faptul că URSS a avut cea mai bună educație generală și profesională din lume".

În Moldova, a existat, de asemenea, cîndva o industrie, care a fost construită de către specialiștii, care aveau studii sovietice. Dar după ce şi-a dobîndit independența, Republica Moldova nu a reușit să o păstreze. Nu a putut proteja, dar nici nu s-a prea străduit nici sistemul de învățămînt sovietic. Nu a fost capabilă să-l adapteze la realitățile moderne. Odată cu declararea independenței, toate privirile s-au îndreptat spre instituțiile financiare europene, fundațiile și donatorii internaționali, în speranța că acestea vor oferi bani drept ajutor. În schimbul finanţelor sponsorii au cerut reforme, inclusiv în sistemul de învățămînt. Jurnalistul NOI.md a încercat să afle ce cred despre sistemului educațional modern din Moldova, cît şi despre cel sovietic diferite categorii de cetățeni, care au legătură nemijlocită cu acest domeniu.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reforma , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.