21 iunie 2018, 10:43 Realitatea moldovenească views 8990
Bugetarii vor primi compensații de la stat pentru procurarea locuinței
21 iunie 2018, 10:43 Realitatea moldovenească views 8990

Bugetarii vor primi compensații de la stat pentru procurarea locuinței

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor pentru angajații din sectorul public, participanți în cadrul Programului de stat „Prima casă". Compensații din bugetul de stat vor putea primi angajații autorităților publice/instituțiilor publice finanțate integral de la buget, medicii și angajații instituțiilor de învățământ superior de stat cu autonomie financiară.

Potrivit proiectului, costul locuinței pentru care pot fi acordate compensaţii nu poate depăși 600 mii de lei. Creditul se va acorda pe o perioadă de maximum 25 de ani. Statul va achita jumătate din împrumutul luat pentru procurarea apartamentului, iar beneficiarii vor trebui să plătească cealaltă jumătate şi dobânzile. Pentru anul 2018, volumul de alocaţii prevăzut în acest scop constituie 20 milioane de lei, incluse în bugetul de stat pe anul curent. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcţie de solicitările parvenite de la autorităţi publice şi resursele disponibile în buget, precizează Ministerul Finanțelor.

Poate deveni solicitant al compensației orice persoană care activează de cel puțin un an cumulativ în cadrul autorităților/instituțiilor publice fără întreruperi.

În prezent, este în vigoare programul Prima Casă, la care pot aplica cetăţeni cu vârsta de pînă la 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte credite ipotecare. Legea prevede participaţia proprie iniţială la Program de cel puţin 10 la sută din preţul de procurare a locuinţei, restul creditului ipotecar, de rînd cu plăţile aferente, urmînd a fi achitat într-o perioadă de cel mult 25 ani.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

buget , compensații , locuință

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2098 locuitori

Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.