19 iunie 2018, 15:14 Realitatea moldovenească views 11081
Declarația specială a președintelui Moldovei
19 iunie 2018, 15:14 Realitatea moldovenească views 11081

Declarația specială a președintelui Moldovei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a făcut o declarație specială cu ocazia aniversării evenimentelor tragice de la Nistru.

El s-a pronunțat în favoarea unei soluționări pașnice cît mai grabnice a conflictului transnistrean și a condamnat, de asemenea, inițiativa autorităților moldovenești la ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dodon a menționat că astăzi Moldova își aduce aminte de evenimentele tragice de pe 19 iunie 1992, care ne vor rămîne în memorie drept „Tragedia de la Bender". „Acea zi a adus la multiple victime umane pe ambele maluri ale Nistrului şi a împărțit istoria conflictului transnistrean în perioada de «pînă» și «după»", a subliniat președintele.

El a afirmat că, după tragedia de la Bender, fiecare locuitor al Moldovei a conștientizat toată seriozitatea contradicțiilor existente și necesitatea păstrării păcii, a stabilității în țară pentru soluționarea pe cale pașnică a celor mai dificile şi discutabile probleme. Potrivit lui, această abordare a fost pusă la baza Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Totuși, președintele a constatat cu părere de rău că, la fel ca şi acum 26 de ani, în Moldova se găsesc politicieni care continuă să încerce a specula pe contradicțiile care au declanșat conflictul de pe Nistru.

„În preajma alegerilor parlamentare, Guvernul Republicii Moldova a prezentat ONU o inițiativă avînd drept subiect retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Țin să subliniez încă o dată că discutarea acestei probleme în maniera sfidătoare, pe care şi-o permite actualul guvern, va duce doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cît mai rapide a reglementării conflictului transnistrean", a remarcat șeful statului.

El a reiterat importanța semnificativă a operațiunii de pacificare de pe Nistru în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor, aceasta fiind un element important al programului de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

declaraţie , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
1695 locuitori

Donduşeni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Donduşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1695 de oameni. Satul Donduşeni a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.