06 ianuarie 2017, 16:00 Realitatea moldovenească views 4944
Cum să procedezi dacă nimereşti sub gheață (Foto)
06 ianuarie 2017, 16:00 Realitatea moldovenească views 4944

Cum să procedezi dacă nimereşti sub gheață (Foto)

Un tînăr a fost salvat de la moarte, după ce a căzut în lacul Valea Morilor, unde gheaţa a cedat. Nu este un caz real, ci o simulare înscenată, de cei de la Direcţia Servicii Excepţionale.

Totodată, meteorologii atenţionează că pe lacurile şi rîurile din ţară s-a format un strat fragil de gheaţă, iar pescuitul, dar şi mersul sau patinajul pe lacuri poate fi foarte periculos.

În cazul unui accident, medicii spun că victima trebuie dusă într-o încăpere încălzită, pentru a evita hipotermia. Totul trebuie făcut cît mai repede, pentru că fiecare minut în contează. Doar şase minute de aflare sub apa îngheţată pot fi fatale pentru om.

"Trebuie urgent de efectuat măsurile de reanimare, care includ respiraţia artificială din gură în gură, sau din gură în nas, sau cu ajutorul aparatului de respiraţie artificială, masajul indirect al inimii, care începe cu 2-3 apăsări asupra coşului pieptului", a afirmat medicul serviciului de salvare pe apă, Ion Roman.

Potrivit salvatorilor, în cazul unui accident pe apă, este foarte important ca victima să-şi păstreze calmul.

"Pentru a ieşi de sinestătător din apă să se plaseze cu spatele pe partea opusă a gheţii, iese pe spate, se întorc pe burtă şi încetişor, pe burtă, se deplasează cît mai departe de locul în care gheaţa a cedat", a afirmat scafandrierul Năstas Andrieş.

Specialiştii recomandă pescarilor să verifice grosimea gheţii de pe lac, care nu trebuie să fie mai mică de şapte centimetri şi să aibă la ei o frînghie, pentru a evita situaţiile tragice.

"Dacă gheaţa fragilă şi este mai puţin de şapte centimetri înseamnă că este interzis de aflare pe gheaţă trebuie să vă plimbaţi nu cîte unul, dacă sînteţi cîte 2-3 distanţa nu trebuie să fie mai puţină de 2-3 m, trebuie să aveţi cu dumneavoastră o funie. Copii şi ceilalţi, dacă s-au prăbuşit pe gheaţă trebuie să fie calmi şi să cheme în ajutor", a afirmat şeful staţiei de salvare Chişinău, Stanislav Ceaglei.

Şi dacă cazul simulat de Direcţia Servicii Excepţionale a fost unul cu un final fericit, atunci meteorologii avertizează că gheaţa de pe lacuri este foarte fragilă, iar ieşirea pe ea este periculoasă.

"După măsurări, apa este de 3-4 grade, adică în 5-6 minute, maxim 10, hipotermia este garantată", a spus scafandrierul Năstas Andrieş.

Anul trecut, şapte persoane şi-au pierdut viaţa, după ce gheaţa de pe lacuri a cedat.

De la începutul acestui an, au avut loc patru accidente pe gheaţă, însă nimeni nu a avut de suferit.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sfat , gheata , salvatori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
928 locuitori

Stoicani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stoicani și Soloneţ. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 140 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 928 de oameni. Satul Stoicani a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.