07 aprilie 2016, 14:45 Realitatea moldovenească views 5127
Rezultatele procuraturii la şapte ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009
07 aprilie 2016, 14:45 Realitatea moldovenească views 5127

Rezultatele procuraturii la şapte ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

În ajunul celei de-a șaptea aniversări a evenimentelor din 7 aprilie 2009, Procuratura Generală oferă noi date statistice cu privire la evenimentele din centrul capitalei din acea primăvară.

Astfel, potrivit Procuraturii, în rezultatul instrumentării cauzelor penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului, actelor de huliganism și sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii (jafuri) au fost pornite 102 cauze penale, dintre care 31 cauze în privința a 43 de persoane au fost expediate în judecată. Totodată, urmărirea penală a fost suspendată în trei cauze în privinţa a șase persoane care se eschivează de la organul de urmărire penală (4 dintre care sunt minori). Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.

Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 19 sentinţe în privinţa a 28 persoane, şi anume:

Condamnări în 9 cauze penale în privinţa a 14 persoane;Achitări – 1 cauză penală în privinţa unei persoane;A fost încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane.

Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc., comise după evenimentele din aprilie 2009.

Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura mun. Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat.

Din numărul total al plângerilor:

în 71 cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni); 28 dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată;în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

În rezultatul examinării acestor categorii de infracţiuni:

Instanţele de fond au pronunţat sentinţe în 27 cauze în privinţa a 46 de poliţişti, şi anume:

8 sentinţe de condamnare în privinţa a 16 poliţişti (o sentinţă în privinţa unei persoane cu executare, iar celelalte 7 în privinţa a 15 persoane cu aplicarea suspendării executării pedepsei);2 sentinţe de încetare în privinţa a 3 poliţişti (o sentinţă în privinţa a 2 persoane pe motivul intervenirii termenului de prescripţie, iar printr-o altă sentinţă emisă în privinţa unei alte persoane, care a fost declarată vinovată, s-a dispus liberarea de răspundere penală cu tragerea la răspundre contravenţională);17 sentinţe de achitare în privinţa a 27 poliţişti.

Instanţele de apel au pronunţat 39 decizii în privinţa a 67 de persoane, şi anume:

18 decizii de condamnare în privinţa a 34 persoane (astfel fiind casate 3 sentinţe de achitare);4 decizii de încetare a procesului penal în privinţa a 7 persoane, inclusiv o sentinţă în privinţa unei persoane pe motivul decesului făptuitorului;16 decizii privind respingerea apelurilor părţilor în privinţa a 24 persoane, cu menţinerea sentinţelor instanţelor de fond;o decizie în privinţa a 2 persoane privind restituirea cauzei în instanţa de fond pentru rejudecare.

Instanţa de recurs

Curtea Supremă de Justiţie a adoptat 31 decizii, inclusiv:

14 decizii în privinţa a 26 persoane privind admiterea recursurilor ordinare şi restituirea cauzelor în instanţa de apel pentru rejudecare;3 decizii în privinţa a 7 persoane privind admiterea recursurilor, casarea hotărîrilor şi adoptarea unor noi hotărîri;14 decizii în privinţa a 19 persoane de respingere a recursurilor cu menţinerea hotărîrilor Curţii de Apel.

Au devenit irevocabile - 17 sentinţe în privinţa a 27 persoane, dintre care:

sentinţe de achitare – 8 în privinţa a 14 persoane;sentinţe de încetare – 2 în privinţa la 2 persoane (o sentinţă pe motivul decesului făptuitorului, iar alta prin tragerea la răspundere contravenţională);sentinţe de condamnare - 7 în privinţa a 11 persoane (în baza unei sentinţe – o persoană a fost condamnată la amendă, iar în celelalte cazuri s-a aplicat art.90 din Codul penal - suspendarea condiţionată a executării pedepsei);

Pe rol în instanţele de fond se află 2 cauze penale în privinţa a 3 persoane, în instanţe de apel 4 cauze în privinţa a 7 persoane, în instanţa de recurs pe rol se află 5 cauze penale în privinţa a 10 persoane.

Deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări. Drept exemplu servesc cazurile:

Iacob Gumeniţă – expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Cauza penală se află pe rol în Judecătoria Buiucani, unde au avut loc mai multe şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.Petru Corduneanu şi Dumitru Russu – expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii (6 august 2014), pe motiv că fapta nu a fost săvîrşită de inculpaţi, pe 20 august 2014 procurorii au declarat apel, iar cauza se află pe rolul Curţii de Apel Chişinău.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

aprilie , procuratura , eveniment

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
81 locuitori

Antonovca este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Antonovca a fost înființat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.