Mergi spre compartimentul: Copiilor
18 decembrie 2018, 11:50 Copiilor views 10827
Fenomenul celui de-al treilea copil
18 decembrie 2018, 11:50 Copiilor views 10827

Fenomenul celui de-al treilea copil

În pofida situației politice, economice și sociale complicate, în Moldova multe familii decid să aibă trei copii. Experții văd mai multe explicații ale acestui fenomen, una dintre acestea este dorința părinților de a-i asigura măcar mezinului o copilărie fericită.

Un pas conștient

La finele anilor nouăzeci ai secolului trecut apăruse un fel de modă, preluată, posibil, de prin țări străine, de a da naștere copiilor la o vîrstă matură. Ce-i drept, femeile între 33 și 40 de ani se hotărau să-l nască pe cel de-al doilea copil, după ce primul fusese deja pus pe picioare. Este timpul, în care părinții s-au afirmat, stau bine pe picioare, au în spate experiența educării primului copil și situația financiară le permite să angajeze o bonă pentru cel mic.

În ultimul deceniu s-a făcut simțită încă o tendință pozitivă în tabloul demografic, în ciuda condițiilor social-economice complicate, care domnesc în țară: multe familii din orașe, care deja educă doi copii, decid să mai nască unul.

Exemplele nu trebuie mult căutate. Președintele țării Igor Dodon are trei fii, mezinul s-a născut acum doi ani. Spicherul Parlamentului Andrian Candu – doi fii și o fiică, mezinul s-a născut la începutul anului 2017. Ex-vicepreședintele PL Valeriu Munteanu are patru fiice. Silvia Radu are un fiu de 25 ani și două fiice - de 10 și 5 ani.

Fiecare dintre noi cunoaște familii, în care cresc trei și mai mulți copii. În blocul meu, cu un etaj mai jos, stă o familie, care crește patru băieți. Aveau deja doi și au decis că ar fi bine să aibă și o fată. Dar așa a fost să fie, că în familia lui Nicolai și Tatiana Codreanu au mai apărut doi frați-gemeni. Părinții nu s-au întristat, căci încă nu au uitat deprinderile de îngrijire a bebelușilor, așa că s-au isprăvit de minune cu obligațiile părintești. Un etaj mai sus stă o familie cu trei copii, unul mai micuț ca celălalt. Din conversații cu tinerii am înțeles că au venit în capitală din provincie, unde toate rudele au familii numeroase. Au decis, așadar, să nu încalce tradiția.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , familie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.