Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 decembrie 2012, 12:49 Diaspora moldovenească views 8063
12 decembrie 2012, 12:49 Diaspora moldovenească views 8063

„Iarna rusească” a pus stăpînire pe Europa


Foto: rus.ruvr.ru

În Europa a venit iarna rusească cu ninsori abundente şi temperaturi sub zeri grade. Nămeţi, viscol, curse anulate, ambuteiaje de zeci de kilometri, accidente rutiere şi morţi în urma frigului – astfel de veşti alarmante vin din multe ţări europene.

Gerurile au paralizat Europa Centrală şi de Est. În Polonia au murit de frig deja 20 de persoane. Temperatura aerului în unele regiuni a fost de pînă la minus 20 de grade, a relatat pentru Vocea Rusiei Adam Skowronski, şeful Serviciului Meteo din Cracovia.

„Noi nu suntem obişnuiţi cu temperaturi atît de scăzute. Cînd gerul atinge 20 de grade, apar probleme nu doar la sistemul de încălzire, ci şi la transport. În părţile de vest şi sud-vest ale Poloniei au căzut ninsori abundente, punctele vamale au fost închise. În prezent, situaţia se ameliorează treptat. Ce-i drept, ninsorile continuă în unele regiuni, însă gerul nu mai este atît de puternic, înregistrîndu-se între 0 şi minus 4 grade”.

Stihia de zăpadă a acaparat şi Balcanii. În Croaţia cea mai puternică ninsoare din ultimii 57 de ani a răpit patru vieţi. A nins fără întrerupere timp de patru zile. Iar asupra ţărmului Mării Adriatice s-a abătut furtuna. Viteza vîntului atinge 200 de kilometri pe oră.

În Bosnia-Herţegovina zeci de case au rămas fără curent electric. În nordul Muntenegrului nămeţii de zăpadă au paralizat transportul. Sute de automobilişti sunt prinşi în mormanele de zăpadă fără apă, mîncare şi combustibil.

Ninsorile şi viscolul au îngreunat activitatea aeroporturilor. În Frankfurt au fost anulate sute de curse. Vremea rea a afectat circulaţia feroviară din Germania. Multe trenuri au întîrziat.

Temperaturi scăzute se înregistrează şi în alte zone ale Cehiei. „Este neobişnuit că gerul a lovit la începutul lui decembrie”, a declarat pentru Vocea Rusiei Alexander din Praga.

„În munţi s-au înregistrat minus 27 de grade, o persoană a îngheţat. În zonele joase vremea este obişnuită în jurul a 0 grade. De obicei, la noi în decembrie temperatura este cu plus. Temperaturile cu minus în Praga, în luna decembrie, sunt foarte rare. În munţi, desigur, se înregistrează minus 10-15 grade, dar minus 25-27 ca acum”.

În cea mai mare parte a continentului european, temperatura este în prezent cu 6-8 grade mai scăzută decît norma pentru această perioadă. Cauza este pătrunderea unui aer rece din Arctica.

„Iarna rusească” i-a luat pe mulţi europeni pe nepregătite. Internetul este plin de anunţuri că se cauză muncitori sezonieri pentru curăţarea străzilor. Potrivit sinopticilor, vremea geroasă se va menţine în Europa cel puţin pînă la sfîrşitul săptămînii.

Cuvinte cheie:

Europa , zapada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.