|
Agențiile private nu sînt în drept să încaseze careva plăți de la cetățeni pentru angajare în străinătate
«Conform prevederilor Convenției Internaționale a Muncii nr. 181 (privind agențiile private de ocupare a forței de muncă) agențiile private nu sînt în drept să încaseze careva plăți sau taxe de la cetățeni pentru serviciile pe care le prestează. Republica Moldova a ratificat această convenție printr-o lege și respectiv agențiile private din Republica Moldova sînt obligate să o respecte», a declarat pentru Viza.md, Lilia Plugaru, şefa Secției Angajare peste hotare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Portalul Viza.md vă propune să luați cunoștință de următorul material video care conține sfaturi utile pentru cei care aleg calea angajării în străinătate prin intermediari.
Totodată, Viza.md reamintește cele 7 indicii cum să nu vă lăsați păcăliți de agenții:
1. Verificați dacă agenția la care apelați are licență. Cum? Foarte simplu – cereți să vi se arate documentul. Mai mult, verificați de sine stătător statutul licenței. Intrați pe această pagină a Camerei de Licențiere și introduceți denumirea firmei respective.
2. Rugați să vi se arate ce țări sînt înscrise în licență. De exemplu compania vă propune locuri de muncă în Polonia, Israel și Portugalia (țările fiind numite aleatoriu), iar în licență sînt indicate doar Polonia și Israelul. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că agenția nu propune locuri de muncă în Portugalia conform prevederilor legale și aveți tot dreptul să sesizați Camera de Licențiere în privința faptului dat. Deci, în licența agențiilor de recrutare private trebuie indicată FIECARE țară în care își propune serviciile de plasare în câmpul muncii.
3. Mai mult decît atît, în licență trebuie să fie indicați și partenerii de peste hotare, adică numele deplin, adresa și datele de contact ale persoanelor juridice (de ex. alte agenții de recrutare sau chiar companiile angajatoare din străinătate) cu care acestea au încheiat contracte de cooperare.
4. ATENȚIE! Nici o companie privată NU are dreptul să perceapă taxe de la cetățeni pentru serviciile de plasare în câmpul muncii peste hotare. În cazul în care, totuși, vi se cere să efectuați anumite plăți (de exemplu pentru obținerea vizei de muncă), cereți OBLIGATORIU bonul de casă unde este indicat exact serviciul și/sau produsul pentru care ați achitat.
5. Nici o companie nu poate trimite pe nimeni peste hotare fără un contract individual de muncă. Vă recomandăm cu insistență să citiți CLAUZELE MINIME pe care trebuie să le aibă un asemenea contract conform legislației în vigoare. Informația este disponibilă la compartimentul FAQ sau AICI.
6. IMPORTANT! Viza de muncă NU se eliberează, înainte ca acest contract individual de muncă să fie înregistrat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cum puteți afla dacă a fost sau nu înregistrat? Simplu – prin ștampila ANOFM aplicată pe acest document. În cazul în care aceasta lipsește, agenția este obligată să vă informeze, iar Dvs. deja sunteți responsabil să înregistrați de sine stătător contractul la acea Agenție Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă, la care sunteți atribuit conform vizei de reședință din buletinul de identitate.
7. Cît privește deținerea pașaportului românesc. ÎN NICI UN CAZ aceasta nu poate fi o condiție obligatorie a agențiilor private de recrutare din Republica Moldova. E și logic. Conform legislației, orice companie din Moldova care prestează servicii de angajare în câmpul muncii peste hotare își desfășoară activitatea – de la sine înțeles – pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce anunțurile de genul "pașaport românesc obligatoriu" sau "locuri de muncă pentru cei care au pașapoarte românești" ar trebui să vă trezească suspiciuni. Totuși, deținerea pașaportului românesc poate fi solicitată, dar numai ca o condiție opțională întru facilitarea obținerii vizei de muncă.
Portalul Viza.md reamintește despre existența Centrului de Apel Piața Muncii
0 8000 1000 – apel gratuit din Republica Moldova
+373 22 838 414 – apel taxabil din străinătate
Apelurile pot fi efectuate de luni până vineri între orele 8:30 și 15:30. Paginile autorizate ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă: angajat.md; anofm.md
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 201 locuitori
Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.
Comentarii
(0)