Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
23 martie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 26328
23 martie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 26328

Defileul Volodeni – o minune a naturii (Foto)

Defileul Volodeni se întinde deasupra văii rîului Racovăţ şi se află la distanţa de aproximativ 1,5 km de Ocolul Silvic „La Castel”.

 Aici este confluenţa rîului Racovăţ cu rîuleţul Bogda (despre care vom vorbi într-o publicație aparte), și anume de la confluența acestor rîuri începe defileul propriu-zis. Respectiv, este situat între defileurile „La Castel” și cele din apropierea satelor Buzdugeni și Brînzeni, despre care v-am povestit deja.

Defileul este relativ mic și nu foarte adînc ‒ lungimea lui nu depăşeşte 1 km, iar înălţimea pantelor e de 60-65 m deasupra văii rîului Racovăţ. Versantul stîng, de la începutul defileului are practic o poziţie verticală și este acoperit cu o pădure deasă, predominant, de stejar. Partea de jos a pantei este golită, tocită de apele rîului, aici ies la suprafaţă, devenind proeminente calcarurile sarmatice exterioare, iar prin ele străbat apele de izvor, care alimentează cu apă rîul Racovăţ. Versantul drept este presărat cu numeroşi bolovani pitorești și arbuști mici, iar la începutul defileului și cu o pădure. Versantul stîng al văii este cu aproximativ 5 m mai înalt decît cel drept.

Trebuie să vă spunem că, după confluența cu rîuleţul Bogda, rîul Racovăţ aproape că îşi dublează debitul, atingînd pe alocuri o lățime de 7-10 metri. Totodată adîncimea apei nu depăşeşte nicăieri 1 m, în partea ce mai îndepărtată a defileului, mai aproape de ieșirea din el, toată albia rîului este presărată de resturile stîncilor, care se desprind de pe pante.

Malul drept al rîului este mai înalt decît stîngul, iar de-a lungul acestuia şerpuieşte o cărăruie pitorească, chiar la poalele pantei stîncoase, și anume de aici vederea spre rîu și versantul stîng al văii este deosebit de impresionantă. Deasupra defileului, pe ambele părți ale acestuia se întind păduri de gorun aproape neexplorate, care ajung pînă la Volodeni, Bleşteni și Gordinești.

Învelişul de iarbă este foarte bogat în defileu, aici se întîlnesc o mulțime de specii de flori de rîu și de luncă, care cresc atît în adîncul văii rîului, cît şi pe pante. Natura defileului este aproape neatinsă de om, ceea ce nu poate fi spus despre pantele Racovăţului şi Bogdei în apropiere de intrarea în defileu. Aici am văzut o mulțime de încercări de explorare în plină grosime a lanţului de toltre, inclusiv pe teritoriul Ocolului Silvic „La Castel”. Dar despre aceasta vom realiza un reportaj aparte.

Astfel, Defileul Volodeni este unul din cele patru monumente ale naturii similare aflate de-a lungul cursului rîului Racovăţ, iar dacă luăm în consideraţie şi cele 3 defileuri de sus de rîul Draghiște: Trinca, Feteşti, Burlăneşti, atunci în cele din urmă se formează un complex natural cu totul unic al raionului Edineț.

Combinația impresionantă a celor mai înalte dintre toate toltrele din preajma Prutului, a pădurilor-rezervaţii, a rîurilor pitorești cu o vegetaţie uimitor de bogată și pe alocuri unică, creează aici un ansamblu peisagistic natural de landşaft demn de a deveni parc național. Odată ce vizitezi aceste locuri, nu te mai poţi abţine să nu te întorci aici iar și iar.

Noi vă lăsăm singuri în faţa unui mic reportaj foto și vă chemăm într-o călătorie prin aceste locuri fascinante. Rămînem în speranţa să ne revedem cît mai curînd.

 

Defileul Volodeni, raionul Edineţ - album foto

Cuvinte cheie:

defileu , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1538 locuitori

Grigorăuca este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cozești, Petropavlovca și Grigorăuca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1538 de oameni. Satul Grigorăuca a fost menționat documentar în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.