Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 iunie 2022, 15:45 Turismul în Moldova views 1717
Unicul muzeu din R. Moldova unde nu există taxă de intrare
Foto: stiri.md
06 iunie 2022, 15:45 Turismul în Moldova views 1717

Unicul muzeu din R. Moldova unde nu există taxă de intrare

În satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, la inițiativa expertului în domeniul patrimonial, Ion Ștefăniță, a fost deschis Muzeul Țăranului, unicul care nu percepe taxe de intrare și acolo unde puteți intra în rolul unui adevărat țăran.

În cadrul unui interviu marca „Nicăieri nu-i ca acasă”, Ion Ștefăniță a povestit despre experiența unică pe care o pot trăi turiștii, atunci cînd intră pe poarta muzeului.

„Muzeul are un mesaj pentru toți, pentru tineretul studios, pentru copiii cărora multe lucruri le sînt necunoscute, cum ar fi: ce e aia casa mare, cămara, tinda, modul de viață a țăranului. Pentru cei mai în vîrstă vor fi amintirile din copilărie. Pentru publicul larg este o lecție de istorie, o culturalizare pentru formarea generală și eu spun că aici, la Muzeul Țăranului, omul este în armonie cu natura și este în respirație cu cultura și istoria”, povestește Ion Ștefăniță.

„Este un proiect spiritual, nu material. Muzeul Țăranului este unicul muzeu din R. Moldova unde nu există taxă de intrare, dar există bol de donație. Vizitatorul apreciază calitatea serviciului de ghidaj. Noi ne specializăm pe modul sănătos de viață, pre creșterea căpșunilor, murelor, legumelor, fructelor și vizitatorul își culege singur aceste exponate, care se supun degustației și, respectiv, consumului sau comerțului”, mai spune inițiatorul proiectului.

Cei care vor dori să intre în rolul de țăran, vor putea să se cazeze la Muzeul Țăranului, acesta fiind un muzeu interactiv, mărturisește Ion Ștefăniță, care spune că turiștii pot și puși și la lucru, dacă-și doresc să înțeleagă cu ce se ocupă un țăran în realitate.

„Cei de la Chișinău care niciodată nu au pus mîna pe sapă, o vor putea face alături de mine, la ora cinci dimineață, cînd mergem pe toloacă și prășim via. În luna martie, vom merge la curățitul viei, în luna septembrie mergem la cules, vom produce vinul pe care-l face țăranul. Este un muzeu interactiv, unde vizitatorul va intra în rol de țăran. Alături de mine vor face mămăliguță, mîncăruri tradiționale, plăcinte, pîinea o vom coace în cuptor. Asta este misiunea acestui muzeu, ca acest patrimoniu imaterial să-l transmitem generațiilor următoare”, spune Ion Ștefăniță.

Întregul interviu cu Ion Ștefăniță îl puteți vedea AICI.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.