Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
31 octombrie 2021, 11:00 Natura şi turismul views 1551
Ministrul Mediului: Complexul hidroenergetic de la Nistru afectează rîul
31 octombrie 2021, 11:00 Natura şi turismul views 1551

Ministrul Mediului: Complexul hidroenergetic de la Nistru afectează rîul

Ecosistemul fluviului Nistru are de suferit din cauza ambițiilor hidroenergetice ale autorităților din Ucraina. Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, spune că nodul hidroenergetic pus în funcțiune de Ucraina afectează calitatea apei pe un tronson de 150 de kilometri. Potrivit ministrului, distrugerea biodiversității acvatice reduce din capacitatea apei de a se autoepura, ceea ce înseamnă că Republica Moldova va trebui să trateze excesiv apa, pentru ca aceasta să poată fi folosită pentru consum sau irigare.

Ambiția Ucrainei este de a-și majora capacitățile de producere a energiei electrice și de a-și extinde posibilitățile de export, prin intermediul complexului hidroenergetic construit pe Nistru, fapt care afectează grav calitatea apei, ducînd la dispariția multor specii de pești, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

„A fost finalizat studiul PNUD cu susținerea Suediei și constatările acestui studiu spun că impactul acestui complex hidroenergetic afectează ecosistemul fluviului pe un tronson de 150 de km în aval de ultimul baraj, cel de la Naslavcea-Nahoreanîi. Hidrocentrala are impact, în special, asupra calității apei, dacă se schimbă calitatea apei, se schimbă biodiversitatea acvatică. Influența o are, în mod special, temperatura apei și asta vine de la modul cum funcționează hidrocentrala, de la deversarea apei. În același timp, sînt fluctuații mari de debite și ele au loc atunci cînd lucrează turbinele”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului, fluviul își pierde proprietatea de a se autoepura, iar din acest motiv utilizarea apei va necesita, pe viitor, o tratare excesivă, iar fluviul se va înnămoli.

„Pierderea ecosistemelor acvatice înseamnă că procesele de autoepurare a apei sînt diminuate. Asta înseamnă că localitățile care se află, nemijlocit, pe malul fluviului, dacă nu au stații de epurare sau ele nu funcționează normal, contribuie și mai mult la poluarea apei. Apa care este captată pentru diferite scopuri, alimentare cu apă, irigare, utilizarea ei este condiționată. Ea necesită o tratare specială, ceea ce se reflectă în facturi, din punct de vedere economic”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Recent, Ucraina a pus în funcțiune cea de-a patra turbină a complexului hidroenergetic nistrean, din cele 6 planificate. Potrivit datelor oficiale, fluviul Nistru este principala sursă de apă pentru locuitorii din ChișinăuBălțiSoroca, parțial Rezina și pentru uzina metalurgică din orașul Rîbnița.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , ministru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1176 locuitori

Mahala este un sat din cadrul comunei Corjova, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1176 de locuitori. Satul Mahala a fost menționat documentar în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.