Spre compartiment: Natura şi turismul
13 septembrie 2021, 14:00 Natura şi turismul views 2370
Din Codrii Moldovei urmează să fie tăiați 129 de copaci. Explicația Moldsilva
13 septembrie 2021, 14:00 Natura şi turismul views 2370

Din Codrii Moldovei urmează să fie tăiați 129 de copaci. Explicația Moldsilva

Din Codrii Moldovei vor fi tăiați 129 de copaci, informația a fost oferită pentru Noi.md de Iulian Mamai, specialist principal în cadrul Direcției Fond Forestier, Arii Protejate din cadrul Agenției Moldsilva.

Zilele trecute, primarul localității Condrița, Andrei Donică a menționat într-un live pe pagina sa de facebook că Codrii Moldovei au loc tăieri ilicite de copaci.

Funcționarul spune că a mers la fața locului și ar fi surprins oameni care ar fi tăiat ilegal copaci. Donică acuză Ministerul Mediului că nu ar interveni în acest caz și cere Guvernului să ia de urgență o hotărîre, pentru a stopa tăierile ilicite de pădure. La telefon, serviciul de presă al Ministerului Mediului, ne-a spus că nu ține de competența instituției să se ocupe de aceste cazuri.

Primarul satului Condrița, Andrei Donică, spune că mai mulți locuitori din sat l-ar fi anunțat despre faptul că în pădurea din localitate s-ar tăia ilicit copaci. Edilul a venit la fața locului să vadă ce se întîmplă de fapt. Aici funcționarul ar fi găsit mai mulți arbori marcați cu vopsea albă, care, potrivit lui, urmau să fie tăiați.

Solicitat de Noi.md, Mamai Iulian a negat acuzațiile aduse de Andrei Donică și a menționat că de fapt este vorba de tăieri de igienă planificate.

”Este o tăiere de igienă care se execută planificat în cadrul fondului forestier, în baza unei autorizații. Aceste lucrări se fac în perioada respectivă, sînt lucrări care se fac pe parcursul anului avînd ca scop menținerea unei stări fitosanitare favorabile a pădurii. Prin tăierile de igienă se urmărește asigurarea unei stări fitosanitare bune a fondului forestier, extragerea arborilor uscați sau în curs de uscare, căzuți, doborîți de vînt, afectați de insecte, dăunători. Deci este o lucrare ce se execută planificat în baza unor acte legale”, a declarat specialistul.

Întrebat dacă se taie și arborii sănătoși, așa cum a menționat Donică în video publicat pe facebook Iulian Mamai a specificat că nu este adevărat și că de fapt defrișările țin doar de arborii care fac obiectl tăierilor de igienă. 

”Pădurea este o comoară fără de preț care trebuie protejată. Orice ar spune specialiștii, din păcate, în Republica Moldova fenomenul defrișării ilegale a fondului forestier este pe larg răspîndit. În ultimii ani statistica Moldsilva arată că volumul defrișărilor de pădure s-a micșorat, dar realitatea arată o creștere sporită. Mai sunt încă mulți pădurari care des trec de volumele planificate pentru defrișări. Din cauza sărăciei și a prețurilor mari a lemnului de foc, mulți oameni ilegal pe timp de noapte ies la defrișări. Din păcate pădurarii nu se isprăvesc cu ei deoarece nu sunt echipați corespunzător, dar nici cadrul legal nu le oferă prea multe pîrghii. Acest fenomen păgubaș pentru țara noastră trebuie tăiat din rădăcină, altfel vom avea de pierdut doar noi. Conform Agenției Moldsilva, mai puțin de 13% din teritoriul țării este acoperit de păduri. 87% din fondul forestier aparține Statului, 12% aparține primăriilor și doar 0.6% este menținut de activiști particulari.

La fel sunt puse sub pericol și viața vietăților care locuiesc în pădurile din țară. Circa 116 specii de animale, sînt deja pe cale de dispariție, fiind deja incluse în Cartea Roșie a țării.

Pădurile sunt plămînii țării noastre și pe lîngă aerul curat bogat în oxigen, contribuie la reabilitarea izvoarelor râurilor, care astăzi în Moldova sunt într-o situație tragică și, respectiv, în lanț – a întregului ecosistem.” a menționat Igor Sîrbu.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

paduri , copac , Defrișare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
12 327 locuitori

Congaz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Congaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia constituia 12 327 de oameni. Satul Congaz a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.