Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 mai 2018, 11:00 Rezervaţii views 16712
Rezervaţia „Lebăda Albă”, pe cale de dispariţie?
19 mai 2018, 11:00 Rezervaţii views 16712

Rezervaţia „Lebăda Albă”, pe cale de dispariţie?

Rezervația „Lebăda Albă" din oraşul Leova, una dintre puținele zone umede naturale rămase pe teritoriul Republicii Moldova se află în pericol.

Mai exact, pe toate căile de acces spre rezervație și la bornele de hotar lipsesc panourile informative, pentru limitarea pășunatului și a arderii stufului, fapt ce conduce la nemijlocita pierdere a valorii rezervației în însăși conștiința populației.

În timpul fluxurilor mari de apă, digul nu permite smulgerea florei și nimicirea faunei rezervației, asigurînd menținerea condiției de mlaștină și a umidității acesteia.

În perioada caldă a anului, rezervația devine punct de tranziție pentru păsări de importanță internațională, care se cuibăresc inclusiv în aceste diguri.

Însă, în ultima perioadă, are loc excavarea argilei din digul antiviitură, ceea ce duce la distrugerea cuiburilor de păsări.

Una din măsurile de prevenire realizată în acest sens constituie plantarea arborilor în zonele cu risc de surpare din cadrul digului antiviitură.

Pentru soluţionarea acestora, dar şi a multor altor probleme care pun în pericol Rezervația „Lebăda Albă" este nevoie de a întreprinde o serie de măsuri urgente.

Printre acestea se numără: realizarea meselor rotunde cu localnicii de toate vîrstele întru mobilizarea generală; responsabilizarea autorităților publice locale întru prevenirea pășunatului, braconajului, poluării și aplicarea sancțiunilor în cazul în care nu au fost respectate rigorile rezervației; recunoașterea unicității ecologice a Rezervației „Lebăda Albă", care reflectă una dintre cele mai desăvîrșite opere ale naturii, dar şi altele.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , dispariție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.